• Propunerea Franței și Germaniei de a organiza summit Rusia-UE nu are susținere.
  • Polonia, Letonia, Lituania se opun unei întâlniri cu Putin.
  • După discuțiile de noaptea trecută, liderii prezintă o Uniune Europeană unită.
  • Liderii țărilor UE au ajuns la un acord pe situația COVID 19 și Rusia.

După ce propunerea Franței și Germaniei de a organiza o întâlnire. UE-Putin n-a fost susținută de toate statele membre, în a doua zi a Consiliului European liderii dau mesaje de unitate.

Arturs Karins, premierul Letoniei: „Cred că un lucru important este să înțelegem că încă suntem în plin proces de a realiza pe deplin că Europa e puternică atunci când e unită. Când suntem uniți ne putem opune Rusiei, putem să ne punem cererile pe masă. Nu e o stradă cu un singur sens: Rusia face ceva și noi reacționăm. Avem o mare putere colectivă și asta e important de înțeles. Concluzia discuțiilor de noaptea trecută e că Europa e puternică și în negocierile viitoare cu Rusia putem impune condițiile noastre”

Există, însă, și subiecte unde liderii europeni au ajuns la un consens absolut. Deciziile tot mai radicale ale lui Viktor Orban au stârnit reacții ferme de condamnare a comportamentului liderului de la Budapesta.

Xavier Bettel, premierul din Luxemburg: „E trist să ajungem în acest punct. E în ADN-ul Europei să avem respect față de valori și principii, care nu trebuie garantate de judecători, e trist când nu mai sunt respectate de politicieni. Nu e un semn bun pentru Europa. Există o ruptură nu între statele membre, ci în interiorul statelor membre, care mereu e plătită de cineva și regret asta. Asta e ceea ce i-am spus și ieri lui Viktor OrbanÎmi amintesc de un prânz pe care l-am luat acum 5-6 ani cu Orban și soțul meu, în Budapesta, și Viktor Orban cu care stăm acum la discuții nu mai e cel de atunci. Atunci era o persoană deschisă, tolerantă. E o rușine, dar asta e situația”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT