Premierul recunoaște că decizia de a închide magazinele la ora 18:00 nu are la bază un studiu concret: „Am văzut cum au făcut alte țări”

Întrebat de Aleph News ce studii au avut autoritățile la dispoziție atunci când s-a decis închiderea magazinelor la ora 18:00, Florin Cîțu a spus că „Am văzut situația din economia României dacă nu făceam nimic. Am văzut cum evoluția infecțiilor a crescut la 2000 de persoane pe zi la 6000, în doar câteva zile. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul.

Prima măsură pe care au luat-o toate țările europene a fost aceea de a reduce pentru circulația în spațiul public, pentru a merge la magazin și așa mai departe. În același timp, vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare pentru COVID. Ceva impact au avut aceste măsuri. Am cerut o analiză, referitor la cozi: cât se formează din cauza perioadei sărbătorilor și cât din cauza restricțiilor”.

Practic, Florin Cîțu a lăsat să se înțeleagă că restricțiile au fost impuse doar pentru că autoritățile din România au observat că acestea funcționează în alte țări, fără a se baza pe rezultatele concrete ale unor studii de mobilitate.