Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut încrederea parlamentului în guvernul său, o premieră în istoria politică a Suediei, transmit agenţiile internaţionale de presă.

În cadrul votului desfăşurat în Parlamentul de la Stockholm, moţiunea de cenzură a primit 181 de voturi pentru din totalul de 349 de membri. Moţiunea de cenzură a fost depusă din cauza unei decizii de liberalizare a tarifelor la închirierea locuinţelor noi.

Premierul social-democrat Stefan Löfven, aflat în funcţie din 2014, va trebui fie să demisioneze, fie să ceară convocarea alegerilor legislative anticipate.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Lofven are acum două opţiuni: fie îşi dă demisia împreună cu guvernul, fie convoacă noi alegeri în termen de o săptămână. El a convocat o conferinţă de presă la ora 9:30 GMT.

Următoarele alegeri generale sunt programate în septembrie 2022. O subtilitate a Constituţiei suedeze este că, dacă vor avea loc alegeri anticipate, acestea se vor adăuga la alegerile programate pentru septembrie 2022, ceea ce ar duce la două alegeri generale în puţin peste un an, scrie AFP.

În cazul unei demisii, premierul demisionar ar urma să-l lase pe preşedintele parlamentului să deschidă negocieri cu un partid pentru a găsi un nou şef de guvern… care ar putea fi totuşi tot Stefan Lofven, pe baza unui nou acord politic, subliniază analiştii.