• Ales Bialiatski din Belarus și două organizații au câștigat premiul Nobel pentru Pace 2022,  a anunțat comitetul norvegian pentru Nobel din Oslo.
  • Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democraţie şi libertate.
  • Printre favoriţi au fost şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverşunat al preşedintelui Putin, şi Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziţiei din Belarus.

Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus, este câştigătorul premiului Nobel pentru Pace din 2022, potrivit anunţului făcut vineri de comitetul pentru premiul Nobel din Norvegia.

Anunţul prinvind câştigătorul premiului Nobel pentru Pace a fost făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Oslo. Câştigător a fost declarat Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus.

Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democraţie şi libertate.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna” , cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deţinuţilor politici. De atunci, a devenit principala organizaţie neguvernamentală din ţară, contribuind la dezvoltarea societăţii civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului şi monitorizarea alegerilor.

Cine este Ales Bialiatski, câştigător al premiului Nobel pentru Pace

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă şi non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăţi democratice şi o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mişcării naţionale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat şi a petrecut mai mulţi ani în închisoare sub acuzaţii inventate, autorităţile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna şi pe membrii săi.

Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri în Norvegia, în timp ce pe continent se desfăşoară cel mai mare război din ultimele şapte decenii.

Conflictul actual al Rusiei în Ucraina înseamnă că anunţul din acest an se va număra printre cele mai atent urmărite – şi complicate – decizii luate de Comitetul Nobel norvegian în ultima vreme.

Acordarea premiului pentru pace – una dintre cele mai râvnite distincţii ale umanităţii – serveşte adesea ca o ofertă de speranţă în vremuri nesigure.

Specialiştii au considerat de la bun început că războiul din Ucraina a îngreunat foarte mult decizia comitetului novegian care a stabilit câştigătorul premiului Nobel pentru Pace din acest an.

Printre favoriţi au fost şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverşunat al preşedintelui Putin, şi Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziţiei din Belarus. Pe listă s-au mai aflat Harsh Mander, un activist din India pentru drepturile omului, şi Greta Thunberg, cunoscutul activist de mediu.