• Mișcarea japoneză Nihon Hidankyo a primit Premiul Nobel pentru Pace 2024.
  • Israelul se confruntă cu Iranul în Orientul Mijlociu, existând temeri de escaladare nucleară.
  • Coreea de Nord își accelerează eforturile de dezvoltare a capacităților nucleare.
  • Experții avertizează că riscul unui conflict nuclear este mai mare ca niciodată.

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace unei mișcări de bază a supraviețuitorilor bombei atomice de la Hiroshima și Nagasaki reflectă o temere larg răspândită că planeta nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear, scrie Reuters.

Escaladarea tensiunilor nucleare

În ultimele câteva săptămâni, Rusia și-a redus pragul de utilizare a armelor nucleare. Rusia a avertizat Statele Unite și aliații lor că sprijinul lor pentru Ucraina riscă să le conducă la un conflict direct cu Moscova, care ar putea deveni nuclear.

În Orientul Mijlociu, Israelul, despre care experții în armament cred că are aproximativ 90 de focoase nucleare, se confruntă cu Iranul. Se speculează că Israelul ar putea lovi instalații în care crede că Teheranul, în ciuda negărilor, își dezvoltă propriile arme atomice.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat săptămâna aceasta că țara sa își va accelera eforturile pentru a deveni „o superputere militară și o putere nucleară”. Federația Cercetătorilor Americani estimează că acesta deține deja 50 de focoase nucleare.

Semnificația Premiului Nobel pentru Pace

Într-o perioadă în care Rusia amenință să folosească arme nucleare, toate statele cu arme nucleare se reînarmează, iar tratatele de control al armelor se destramă, acest semnal de alarmă este necesar!”, a declarat Ulrich Kuehn, expert în domeniul armelor la Institutul pentru cercetarea păcii și politica de securitate din Hamburg, lăudând acordarea premiului Nobel mișcării japoneze Nihon Hidankyo.

Puține Premii Nobel pentru Pace au fost mai oportune, mai meritate, mai semnificative pentru mesajul pe care îl transmit”, a declarat Magnus Lovold de la Academia Norvegiană de Drept Internațional.

Cei care se opun armelor nucleare militează de mult timp pentru abolirea acestora, pe motiv că lansarea uneia dintre ele – fie în mod intenționat, fie ca urmare a unui accident sau a unui calcul greșit – ar putea declanșa o spirală de represalii care ar duce la distrugerea planetei.

Susținătorii acestei idei spun că faptul că puterile nucleare rivale s-ar putea distruge reciproc de mai multe ori – un scenariu care, în timpul Războiului Rece, a fost denumit „distrugere reciprocă asigurată” sau MAD – este ceea ce le transformă în cele mai bune arme de descurajare.

Citește și