• Lagarde spune că politica monetară are o influenţă prea mică asupra preţurilor energiei.
  • Markus Ferber, europarlamentar din partea Partidului Popular European a spus că, spre deosebire de acum câteva luni, inflaţia nu mai poate fi explicată prin anomalii statistice.
  • Lagarde a respins criticile făcând referire la influenţa foarte limitată pe care o poate avea politica monetară asupra preţurilor la energie.

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde a reacţionat în faţa parlamentarilor europeni la criticile politicienilor conservatori care au acuzat politica băncii centrale a zonei euro pentru inflaţia care erodează în prezent puterea de cumpărare a europenilor.

Lagarde spune că politica monetară are o influenţă prea mică asupra preţurilor energiei.

Markus Ferber, europarlamentar din partea Partidului Popular European a spus că, spre deosebire de acum câteva luni, inflaţia nu mai poate fi explicată prin anomalii statistice, scrie Euractiv.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
CE TREND ÎNCERCI AZI? QUIET VACATIONING
MAI EȘTI TARE, BUGETARE?
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI

„De ce nu se schimbă opinia BCE, având în vedere că faptele s-au schimbat?“ a intrebat el. Între timp, conservatorul olandez Michiel Hoogeveen a dat vina pentru inflaţie pe cheltuielile guvernamentale şi pe politicile băncii centrale.

„Cât de mult trebuie să crească inflaţia pentru ca BCE să înceapă să majoreze ratele dobânzilor?“ a intrebat politicianul.

Lagarde a respins criticile făcând referire la influenţa foarte limitată pe care o poate avea politica monetară asupra preţurilor la energie.

„Cred că este foarte important să înţelegem ce alimentează inflaţia, astfel încât să putem determina şi ce va ajuta la menţinerea stabilităţii preţurilor“, a spus ea.

„Acum, dacă ar fi să luăm măsuri de politică monetară prin eliminarea treptată a preţurilor de achiziţie a activelor şi creşterea rapidă a ratelor dobânzilor, ar avea asta un impact imediat asupra preţurilor energiei?“ a întrebat Lagarde retoric, înainte de a răspunde „Nu cred“.

„Ar dezgheţa asta brusc transportul, piaţa containerelor şi transportul cu camioanele? Nu cred“, a adăugat ea.