• Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ajunge luni la București, pentru a anunța aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
  • România ar putea primi prin PNRR finanțări în valoare de 29.2 miliarde de euro.
  • Dar mai mult de jumătate sunt sub formă de împrumuturi.

Banii vor fi folosiți pentru reforme în educație, digitalizarea statului, transporturi dar și reforma pensiilor. După acordul Comisiei Europene, PNRR-ul trebuie votat în Consiliul UE, urmând ca prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro să fie ulterior virată.

Totuși, cu ocazia vizitei Ursulei von der Leyen nu înseamnă că toate cele 29 de miliarde de euro vor
ajunge, peste noapte la noi.

Trimestrial, va trebui să trimitem proiecte de reformă, pentru domeniile pe care le-am amintit mai devreme, către aprobare.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

Până acum, Comisia Europeană a aprobat planurile de redresare a 19 state membre, iar prefinanțările
au fost deja virate către 13 state membre.

Până acum, doar Bulgaria și Olanda nu au transmis planurile naționale.

Programul Ursulei von der Leyen, luni, 27 septembrie, în România

  • Vizita începe cu convorbirile tete-a-tete la Palatul Cotroceni, la Salonul de Onoare. În timpul vizitei sale, Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Kalus Iohannis și cu premierul Florin Cîțu. Lucru atipic. La vizitele Ursulei von der Leyen pentru aprobareea PNRR-ului altor țări, alături de ea a fost doar premierul țării. Nu și președintele.
  • La 17:45 vor merge împreună la Spitalul Universitar București, unde va începe, de la ora 18:15 o conferință de presă transmisă online. Așa cum era de așteptat pentru România, reformele încep de la sistemul sanitar, pentru că Spitalul Universitar ar putea fi primul care va beneficia de finanțare prin PNRR.