• Președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că nu va recunoaște actualul parlament.
  • Sute de funcționari publici și diplomați au demisionat în semn de protest față de decizia guvernului.
  • Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care respinge rezultatele din octombrie și solicită organizarea de noi alegeri sub supraveghere internațională.

Președinta pro-occidentală a Georgiei a declarat că va rămâne în funcție până când vor avea loc noi alegeri parlamentare, în timp ce protestele continuă față de decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE, potrivit BBC.

Vorbind pentru BBC, Salome Zourabichvili, care s-a alăturat opoziției, a descris actualul parlament ca fiind „ilegitim”, după acuzațiile de fraudă în alegerile de luna trecută. Zourabichvili a declarat că își va păstra rolul de președinte, în ciuda faptului că parlamentul nou ales al țării a declarat că îi va alege înlocuitoarea la 14 decembrie.

Protestele în masă din capitală continuă să izbucnească pentru a treia noapte consecutiv sâmbătă în capitala Tbilisi. Poliția antirevoltă a fost desfășurată în jurul parlamentului țării, punctul central al celor trei nopți de proteste. Polițiștii au folosit din nou gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor în primele ore ale zilei de duminică, încercând să îndepărteze oamenii de clădirea parlamentului.

Recomandări

FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!
TRUMP A FOST VALIDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE

Sute de funcționari publici au semnat scrisori în care își exprimă dezaprobarea față de decizia guvernului de a suspenda negocierile cu UE, afirmând că aceasta contravine intereselor naționale ale Georgiei. Ambasadorii georgieni în Bulgaria, Țările de Jos și Italia au demisionat, de asemenea. Sâmbătă, SUA au anunțat că își suspendă parteneriatul strategic cu Georgia, citând „diferitele acțiuni antidemocratice” ale guvernului.

Din 2012, Georgia a fost guvernată de Visul Georgian, un partid despre care criticii spun că a încercat să îndepărteze țara de UE și să o apropie de Rusia. Partidul a revendicat victoria în alegerile de luna trecută, dar deputații opoziției boicotează noul parlament, invocând fraude.

Joi, Parlamentul European a sprijinit o rezoluție care descrie alegerile drept cea mai recentă etapă a „crizei democratice tot mai grave” din Georgia și afirmă că partidul de guvernământ este „pe deplin responsabil”.

În urma rezoluției, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat că guvernul său „a decis să nu pună pe ordinea de zi problema aderării la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028”. În replică, mii de protestatari pro-UE au început joi să manifesteze în fața birourilor visului georgian din orașele Tbilisi și Kutaisi.

Patru coaliții și partide de opoziție care au câștigat locuri în alegerile parlamentare de luna trecută, dar au refuzat să își preia mandatele, invocând fraudarea pe scară largă a voturilor, au emis o declarație comună, solicitând noi alegeri sub supraveghere internațională.

Citește și