• Minouche Shafik, prima femeie care a ocupat funcția de președinte al Universității Columbia, a demisionat din funcție după doar un an de mandat.
  • Campusurile universitare din SUA, inclusiv Universitatea Columbia, au fost scena unor ample proteste ale studenților împotriva acțiunilor Israelului în războiul din Gaza.
  • Shafik este al treilea președinte al unei universități Ivy League care demisionează în urma modului în care a gestionat protestele legate de războiul din Gaza.

Președinta Universității Columbia, Minouche Shafik, a demisionat din funcție pe fondul unei dezbateri privind libertatea de exprimare în legătură cu protestele din campus față de războiul din Gaza, conform BBC.

Demisia doamnei Shafik vine la doar un an după ce a preluat funcția la universitatea privată Ivy League din New York și cu doar câteva săptămâni înainte de începerea semestrului de toamnă. Shafik este acum al treilea președinte al unei universități Ivy League care demisionează din cauza modului în care a gestionat protestele împotriva războiului din Gaza.

În aprilie, Shafik a autorizat ofițerii Departamentului de Poliție din New York să invadeze campusul, o decizie controversată care a dus la arestarea a aproximativ 100 de studenți care ocupau o clădire a universității. Episodul a marcat prima arestare în masă în campusul Columbia de la protestele împotriva războiului din Vietnam, în urmă cu mai bine de cinci decenii. Acțiunea a declanșat alte proteste la zeci de universități din Statele Unite și Canada.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Într-un e-mail adresat miercuri studenților și cadrelor didactice, Shafik a scris că a supravegheat o „perioadă de agitație în care a fost dificil să se depășească opiniile divergente din cadrul comunității noastre”. Katrina Armstrong, director executiv al Centrului Medical Irving al Universității Columbia, va fi președinte interimar.

Furia studenților față de modul în care Israelul duce războiul împotriva Hamas a ridicat probleme dificile pentru liderii universităților, care se confruntă deja cu dezbateri aprinse în campusuri cu privire la ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu.

Campusurile universitare din SUA au fost un punct de aprindere pentru protestele împotriva războiului din Gaza de când Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie și de la incursiunea ulterioară a Israelului în Fâșia Gaza.

Liderii Universității Harvard, ai Universității Pennsylvania (UPenn) și ai Institutului de Tehnologie din Massachusetts au depus mărturie în fața Comisiei pentru educație și forță de muncă a Camerei Reprezentanților. Președinții universităților Harvard și UPenn au demisionat în cele din urmă, pe fondul reacțiilor negative provocate de modul în care au gestionat protestele din campusuri și mărturiile în fața Congresului, inclusiv refuzul lor de a spune că apelul la moartea evreilor ar putea încălca politica universitară.

Demisia sa vine după ce trei decani ai Universității Columbia au demisionat, de asemenea, săptămâna trecută, după ce mesajele text au arătat că grupul a folosit „tropi antisemiți”, potrivit unei declarații a doamnei Shafik, în timp ce discuta despre studenții evrei.

Schimburile de mesaje au fost publicate inițial de Comisia pentru educație și forță de muncă a Camerei Reprezentanților, condusă de republicani, la începutul lunii iulie.

Oameni înarmați conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane într-un atac asupra Israelului la 7 octombrie, luând alte 251 ca ostatice în Gaza.

Acest atac a declanșat o ofensivă militară israeliană masivă împotriva Gaza și războiul actual.

Cel puțin 39.897 de palestinieni au fost uciși în campania israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Citește și