• Gabriel Păun, președintele Agent Green: Am aflat din discursul ministrului Mediului că nu este interesat de problemele cetățenilor ci de ale vânătorilor.
  • Gabriel Păun: Recomandarea mea cât se poate de clară este demiterea acestui ministru.
  • Gabriel Păun: Ministerul Mediului nu a făcut niciodată în ultimii 30 de ani să țină ursul departe de stațiunile turistice. Prin inacțiune instigă la conflictul dintre om și urs.

Dilemă națională de ultimă oră: a fost sau nu a fost ursul Arthur cel mai mare urs din România? Cine și-a dat consursul pentru cea mai rușinoasă vânătoare a tuturor timpurilor și unde ne aflăm cu investigațiile? Despre acest subiect, Marius Tucă a vorbit cu Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Gabriel Păun, despre investigațiile în cazul ursului Arthur

Gabriel Păun: „Vreau să se facă lumină în acest caz. Subiectul deraiază în alta direcție. Vreau să ne concentrăm pe ideea asta și de unde sunt problemele acestea cu urșii. Nu am aflat nimic relevant pentru investigație. Am aflat din discursul ministrului Mediului că nu este interesat de problemele cetățenilor ci de ale vânătorilor. Și-a dat arama pe față. Nu mi-a venit să cred. Săracii vânători de când nu mai pot să împuște au probleme cu banii și vor să caute fonduri de la stat să le dea bani să îi ajute pe bieții vânători. Să reînvie grupul acela de lucru pe carnivore mari la minister că nu există o punte între vânători și oamenii de știință din ONG-uri. Eram singur cu 100 și ceva de vânători acolo care vorbeau mai tare ca mine și cam atât. Fără argumente doar vorbeau mai tare ca mine. Ce să caut eu acolo? Cel mai important argument era că a început o ancheta penală. Documentele puteau să le facă publice de joi.”

Gabriel Păun: „Problema a început de la minister și nu cred că este un ministru care mai trebuie să rămână în funcție”

Gabriel Păun: „Se feresc să dea informații. M-au speriat foarte multe lucruri din conferință asta de presă și în acest moment recomandarea mea cât se poate de clară este demiterea acestui ministru. Nu își cunoaște propria legislație. Ai o responsabilitate. Problema a început de la minister și nu cred că este un ministru care mai trebuie să rămână în funcție.”

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Gabriel Păun: „Ursul vine la mâncare, porumb, găini. Securizăm gospodăriile, securizăm gunoaiele și în momentul acela ursul nu mai are de ce să vina în sat sau într-o stațiunea turistică. Ministerul Mediului nu a făcut niciodată în ultimii 30 de ani să țină ursul departe de stațiunile turistice. Și prin inacțiune instigă la conflictul dintre om și urs. La Minister trebuie să aduci un specialist.”

Scenariul cel mai plauzibil

Gabriel Păun: „Cel mai probabil scenariu este că un prinț a vrut cu tărie să aibă un trofeu mare acasă. Nu îl are astăzi, e posibil nici să nu îl aibă vreodată pentru că ministrul a spus că face tot ce se poate să rămână ursul în România. Scenariul cel mai plauzibil este că s-a găsit un sătean care să facă o scrisoare de mână la 6 luni după ce a suferit paguba și la opt luni după ultima avertizare ISU.”