- Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, l-a desemnat pe Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății (FPO), să formeze un guvern de coaliție, marcând prima posibilitate ca FPO, partid eurosceptic și prietenos cu Rusia, să conducă Austria.
- Decizia vine după ce tentativele Partidului Poporului (OVP) de a forma o coaliție au eșuat, iar fostul cancelar Karl Nehammer a demisionat; noul lider al OVP, Christian Stocker, s-a arătat dispus să discute cu Kickl.
- Negocierile ar putea dura câteva luni, iar dacă acestea eșuează, vor fi organizate alegeri anticipate; sondajele arată o creștere a popularității FPO de la alegerile din septembrie.
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, l-a desemnat pe liderul Partidului Libertății (FPO), Herbert Kickl, să formeze un guvern de coaliție, scrie BBC.
Advertisment
Dacă negocierile vor avea succes, Austria va avea, pentru prima dată, un guvern condus de partidul eurosceptic și prietenos cu Rusia, FPO. Partidul a mai fost la putere, dar doar ca partener junior într-o coaliție.
FPO a câștigat alegerile din septembrie cu aproximativ 29% din voturi, dar a fost exclus inițial din discuțiile pentru formarea guvernului. Președintele Van der Bellen a provocat furia FPO prin faptul că nu i-a încredințat mandatul de formare a guvernului imediat după alegeri. La acel moment, liderii celorlalte partide au refuzat să colaboreze cu Herbert Kickl.
Recomandări
În octombrie, președintele i-a cerut Partidului Poporului (OVP), clasat pe locul al doilea cu 26% din voturi, să încerce formarea unei coaliții. Fostul lider al OVP, cancelarul Karl Nehammer, îl numise pe Kickl „teoretician al conspirației” și „o amenințare la adresa securității”. Totuși, tentativele lui Nehammer de a crea o coaliție cu două sau trei partide centriste au eșuat, iar acesta a demisionat. Noul lider al conservatorilor, Christian Stocker, a declarat că partidul său este dispus să discute cu Kickl.
Astfel, președintele Van der Bellen i-a oferit lui Kickl sarcina de a forma guvernul, o decizie surprinzătoare, având în vedere că Van der Bellen, fost lider al Partidului Verzilor, a fost critic la adresa FPO și a lui Kickl.
Van der Bellen a declarat luni că a luat această decizie „cu greutate” și că va continua să se asigure că „principiile și regulile constituției noastre sunt respectate”. El a subliniat că va rămâne vigilent pentru a proteja „fundamentele democrației”, inclusiv drepturile omului, independența mass-media și apartenența Austriei la Uniunea Europeană.
FPO și OVP au puncte comune, cum ar fi o poziție fermă privind migrația, dar sunt în dezacord pe teme precum sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia și politica față de UE.
Negocierile pentru formarea coaliției, care în mod normal durează două-trei luni, ar putea fi mai rapide. În cazul unui eșec, este probabil să fie organizate alegeri anticipate, iar sondajele arată că popularitatea FPO a crescut din septembrie.
Citește și
- Tradiţia recuperării crucii aruncate de preot în Dunăre este păstrată și acum. Un singur localnic și-a testat curajul în apele reci de Bobotează
- Vedetele s-au întrecut în ținute la Globurile de Aur. Adrian Oianu: „Faptul că porți o rochie clasică nu este totul”
- Românii se bucură de vreme frumoasă la munte. Cele mai vizitate pârtii
Partenerii noștri