• Președintele ceh Milos Zeman, în vârstă de 77 de ani, a fost internat duminică la o unitate de terapie intensivă, relatează Reuters.
  • Starea sa de sănătate creează incertitudine într-un moment în care acesta ar trebui să conducă discuțiile politice privind formarea unui nou guvern după alegerile parlamentare.
  • O ambulanță a părăsit castelul prezidențial din Lany, la vest de Praga, imediat după ce Zeman s-a întâlnit cu premierul Andrej Babis.

Directorul Spitalului Militar Central din Praga a declarat că președintele Milos Zeman, în vârstă de 77 de ani, a fost internat din cauza unor complicații legate de o afecțiune cronică, fără a o menționa.

„Cunoaștem cu precizie diagnosticul, ceea ce ne permite să direcționăm tratamentul”, a declarat medicul, adăugând că nu are aprobarea președintelui pentru a dezvălui detalii despre diagnostic.

El nu a precizat cât de gravă este afecțiunea președintelui.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În Cehia, președintele conduce discuțiile cu liderii partidelor după alegeri pentru a găsi o majoritate viabilă. Conform constituției, autoritatea sa de a numi prim-ministrul trece la președintele camerei inferioare în cazul în care funcția prezidențială este vacantă.

Biroul prezidențial declarase anterior că Zeman a fost bolnav, iar luna trecută a petrecut opt zile în spital. Biroul prezidențial a declarat la acea vreme că acesta nu avea nicio afecțiune care să-i pună viața în pericol, dar că era deshidratat și ușor epuizat.

Partidul centrist ANO al lui Babis a pierdut la limită alegerile parlamentare desfășurate vineri și sâmbătă în fața coaliției de centru-dreapta „Împreună” și pare să nu aibă nicio șansă de a forma o majoritate de guvernare.

„Împreună” și coaliția liberală „Pirații/Primari” au obținut împreună 108 locuri în camera inferioară cu 200 de locuri și au declarat că intenționează să formeze un guvern.

Cu toate acestea, deși Babis a recunoscut că „Împreună” a obținut mai multe voturi ca și coaliție, el nu a semnalat o trecere în opoziție, spunând: „Dacă președintele mă autorizează să fac acest lucru, voi conduce discuțiile pentru formarea unui cabinet”.

Conform Constituției, președintele poate numi pe oricine în funcția de prim-ministru și îl poate însărcina să numească un cabinet. Un nou cabinet trebuie să se supună unui vot de încredere în camera inferioară în termen de o lună de la numirea sa.

Zeman a declarat înainte de alegeri că va numi liderul celui mai mare partid individual câștigător, nu o coaliție, pentru a încerca să formeze un guvern.

Acesta ar fi Babis, deoarece ANO a obținut cele mai multe voturi dintre toate partidele.

Zeman, un aliat al lui Babis, nu a făcut niciun comentariu cu privire la următorii săi pași de la aflarea rezultatelor alegerilor.

Formarea unui guvern durează de obicei săptămâni sau luni și nu sunt posibile numiri înainte de convocarea noii camere inferioare, undeva în decurs de o lună de la alegeri.

Zeman folosește un scaun cu rotile din cauza unei neuropatii la picioare de la începutul acestui an.

El a anulat vineri o deplasare la secția de votare, în schimb a votat într-o urnă adusă de oficialii electorali, fără a avea acces la mass-media.

Radioul public ceh și ziarul denikn.cz au citat șapte surse care au declarat săptămâna trecută că președintele ar fi suferit de ascită, sau de acumularea de lichid în abdomen, în timpul spitalizării sale anterioare. Purtătorul de cuvânt al președintelui a refuzat apoi să comenteze raportul.