Președintele Chinei îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Președintele Chinei îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing Sursa foto: AP / Mediafax Foto
  • Joe Biden va primi invitație de la președintele chinez Xi Jinping, pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
  • Casa Albă nu a dat răspuns la întrebările adresate de Reuters pe această temă.
  • Președintele Statelor Unite ale Americii va da un posibil răspuns la un summit virtual dintre SUA și China, programat săptămâna viitoare.

Preşedintele chinez Xi Jinping este posibil să îl invite pe omologul său american, Joe Biden, să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie anul viitor, a relatat joi CNBC, citând două persoane familiare cu acest subiect.

Potrivit relatării, Xi este posibil să îi transmită invitaţia personală lui Biden atunci când cei doi lideri se vor întâlni în cadrul unui summit virtual, aşteptat să aibă loc săptămâna viitoare.

Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe şi ambasada Chinei la Washington nu au răspuns la întrebările adresate de Reuters pe această temă.

Activiştii şi unii membri ai Congresului au făcut presiuni asupra administraţiei Biden pentru a boicota diplomatic evenimentul, având în vedere că guvernul american a stabilit că oficialii chinezi desfăşoară un genocid împotriva grupurilor etnice musulmane din regiunea sa vestică, Xinjiang.

În octombrie, un grup bipartizan de senatori americani a propus un amendament la un proiect de lege anual privind politica de apărare care ar interzice Departamentului de Stat să cheltuiască fonduri federale pentru a „sprijini sau facilita” participarea angajaţilor guvernului american la Jocuri.

Joe Biden nu a participat nici la Jocurile de vară din Japonia

Preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a cerut, de asemenea, un boicot diplomatic.

Până în prezent, Casa Albă a păstrat tăcerea în ceea ce priveşte modul în care va aborda Jocurile de la Beijing. Secretarul de stat Antony Blinken a reiterat miercuri că Statele Unite se află în „discuţii active” cu aliaţii şi partenerii cu privire la modul de abordare a Jocurilor.

Cu toate acestea, gradul de acces al delegaţiilor diplomatice rămâne neclar din cauza protocoalelor stricte COVID-19 ale Chinei. Pe fondul pandemiei, Biden nu a participat nici la Jocurile de vară ale aliatului apropiat Japonia, din iulie.

Dar preşedinţii americani nu au călătorit recent în ţările gazdă pentru Jocurile Olimpice de iarnă. Biden a mers în calitate de vicepreşedinte la Jocurile din 2010 de la Vancouver, iar vicepreşedintele Mike Pence a mers la Jocurile de iarnă din Coreea de Sud din 2018, ambele fiind aliaţi puternici ai SUA.

Un secretar de stat adjunct al SUA a mers la Jocurile de iarnă din Rusia în 2014, iar prima doamnă de atunci, Laura Bush, a participat la Jocurile din 2006 din Italia.

Surse au declarat joi pentru Reuters că se aşteaptă ca Biden şi Xi să organizeze summitul lor virtual luni.