• Liderul Chinei, Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin vor participa miercuri la un summit virtual, prin intermediul căruia vor discuta relațiile bilaterale dintre cele două state.
  • Pe agenda discuției sunt și problemele de natură internațională, legate de tensiunile dintre Moscova și Vest, privind tensiunile de la granița cu Ucraina.
  • Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin a transmis că mai multe detalii vor apărea după finalizarea summit-ului de miercuri.

Liderul Chinei, Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin vor participa miercuri la un summit virtual, prin intermediul căruia vor discuta relațiile bilaterale dintre cele două state. Pe agenda discuției sunt și problemele de natură internațională, legate de tensiunile dintre Moscova și Vest, privind tensiunile de la granița cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, nu a transmis în mod specific ce va fi discutat, însă mai multe detalii vor apărea după finalizarea summit-ului de miercuri.

„Cei doi șefi de stat vor împărtăși impresii cu privire la relația de cooperare dintre China și Rusia în mai multe domenii, din anul acesta”, a transmis Wang Wenbin.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Totodată, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei a mai specificat că Putin și Xinping vor contura cum vor arăta prioritățile acestora privind dezvoltarea relațiilor bilaterale pentru anul viitor.

Săptămâna trecută, pe de altă parte, Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că va suporta sancțiuni economice severe în cazul în care va invada Ucraina. Putin a replicat că trupele armate ale Rusiei sunt pe propriul teritoriu și nu amenință pe nimeni, conform lui Yuri Ushakov, consilierul acestuia pentru afaceri Externe.

În ultimii ani, China și Rusia și-au întărit relațiile de colaborare și și-au aliniat, într-o oarecare măsură, strategiile de politică externă pentru a se opune dominației americane pe plan politic și economic la nivel mondial. Ambele state au suportat sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii, din cauza acțiunilor lor. China, de exemplu, a fost sancționată din cauza abuzurilor asupra minorităților, în special asupra uighurilor musulmani din Xinjiang. Mai mult decât atât, un alt motiv l-a reprezentat și atitudinea intimidantă a Chinei asupra Tawainului, pe care îl consideră propriul teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a mai transmis că întâlnirea virtuală dintre Vladimir Putin și Xi Jinping este menită să întărească încrederea reciprocă a celor două state.