• Guvernul se pregătește să adopte un decret prin care certificatele verzi COVID-19 să devină o condiție de intrare în orice restaurant și eveniment.
  • În alte țări, precum Franța sau Italia, respectivele măsuri au fost în mod expres reglementate prin lege.
  • Este necesar ca hotărârea CNSU să fie avizată prin hotărâre de Guvern.

Guvernul se pregătește să adopte un decret prin care certificatele verzi COVID-19 să devină o condiție de intrare în orice restaurant și eveniment dacă rata de infectare depășește 3 la mie. Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, susține într-o declarație pentru HotNews.ro că, în opinia sa, această măsură nu ar trebui să fie implementată printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

În alte țări, precum Franța sau Italia, respectivele măsuri au fost în mod expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanțe ministeriale, precizează Csaba.

Recomandări

ÎNCEPE SIMULAREA PENTRU BAC
STARE DE URGENȚĂ ÎN HAITI
MICROSOFT INVESTEȘTE ÎN MISTRAL AI
HALEY ÎL ÎNVINGE PE TRUMP
INDIA SE PREGĂTEȘTE DE NUNTĂ
RECORD PENTRU BITCOIN

Șeful CNCD: Lege ar putea trece „testul de nediscriminare”

Întrebat dacă cerința de a avea un certificat verde pentru a intra în anumite locații sau la evenimente reprezintă sau nu o discriminare, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a adăugat președintele CNCD.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde

Joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde pentru COVID-19 în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăși plafonul de 6.

Prin urmare, nu va fi sistată activitatea restaurantelor, cinematografelor, a instituțiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nunților sau al botezurilor vor fi permise în cazul în care persoanele care participă sunt vaccinate, testate ori au trecut prin boală.

Este necesar ca hotărârea CNSU să fie avizată prin hotărâre de Guvern. O ședință de guvern este prevăzută pentru vineri după-amiază.

Cîțu: Guvernul nu dorește să oprească desfășurarea de activități economice

Miercuri, premierul Florin Cîțu a precizat faptul că Guvernul nu dorește să oprească desfășurarea de activități economice în cazul în care incidența cazurilor de COVID este de peste 3 la mie, însă ia în considerare ideea de a institui la evenimente private, precum nunți și botezuri, dar și în cazul restaurantelor și cafenelelor, această măsură de supraveghere prin intermediul certificatului verde pentru COVID.

„În primul rând, trebuie să fie adoptată Hotărârea CNSU, iar apoi trebuie să fie decisă de guvern în ședința de guvern. Direcția în care ne îndreptăm este următoarea: Nu vreau să închidem activitățile economice de peste 3 la mie și atunci, pentru a ține deschise aceste activități, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum poate fi verificat cu ajutorul codului QR, care este foarte simplu, este una dintre propunerile pentru a ține deschise aceste activități, dar pe baza unui certificat verde”, a menționat Cîțu.