- Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, și-a cerut scuze public pentru tentativa de a impune legea marțială, promițând să nu o mai încerce.
- Opoziția a cerut demisia sa sau demiterea prin impeachment, iar 73,6% dintre sud-coreeni susțin acest demers.
- Tensiunile politice au dus la mari proteste în întreaga țară și în comunitățile coreene din lume.
Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, și-a cerut scuze pentru tentativa sa de a impune legea marțială, care a durat doar câteva ore săptămâna aceasta, promițând că va face față oricăror consecințe legale sau politice, cu doar câteva ore înainte ca parlamentul să voteze pentru demiterea sa, scrie The Guardian.
Advertisment
Într-o declarație publică de două minute, prima sa apariție publică de când a retras decretul de lege marțială miercuri, Yoon a spus că îi pare „foarte rău” pentru decizia sa, care a fost motivată de disperare, și a promis că nu va încerca să impună legea marțială din nou. „Îmi pare foarte rău și vreau să mă scuzați sincer pe cei care au fost șocați”, a spus Yoon, înclinându-se. „Las partidul meu să ia măsurile necesare pentru a stabiliza situația politică în viitor, inclusiv în legătură cu mandatul meu de președinte.”
Lee Jae-myung, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Democratic, a respins scuzele lui Yoon, considerându-le „foarte dezamăgitoare” și afirmând că acestea au stârnit doar mai multă furie și trădare în rândul populației. „Prezența președintelui este cel mai mare risc pentru Coreea de Sud în acest moment”, a spus Lee, susținând că nu există „nicio altă soluție” decât demisia imediată a lui Yoon sau înlăturarea sa printr-o procedură de impeachment.
Recomandări
Și liderul partidului People Power (PPP) al lui Yoon, Han Dong-hun, a afirmat că demisia președintelui este inevitabilă și că acesta nu mai este în măsură să-și îndeplinească atribuțiile, potrivit agenției naționale de știri Yonhap. Vineri, Han a declarat că Yoon reprezintă un pericol pentru țară și trebuie îndepărtat de la putere, sporind presiunea asupra acestuia de a demisiona, chiar dacă membrii PPP au reafirmat ulterior opoziția oficială față de impeachment-ul său.
Nu era clar dacă moțiunea de impeachment depusă de opoziție va obține majoritatea de două treimi necesară pentru demiterea lui Yoon. Totuși, era mai probabil să obțină acest sprijin după ce Han a cerut suspendarea atribuțiilor sale constituționale, descriindu-l pe Yoon ca fiind incapabil să îndeplinească funcția și capabil să ia măsuri mai extreme, inclusiv să încerce din nou să impună legea marțială.
Pentru a-l demite pe Yoon, este nevoie de sprijinul a 200 dintre cei 300 de membri ai Adunării Naționale. Partidele de opoziție care au depus moțiunea de impeachment au împreună 192 de locuri. Aceasta înseamnă că ar avea nevoie de cel puțin opt voturi din partea PPP. Miercuri, 18 dintre membrii PPP s-au alăturat unui vot care a anulat în unanimitate legea marțială, 190-0, la mai puțin de trei ore după ce Yoon a declarat măsura pe televiziune, numind parlamentul controlat de opoziție „un cuib de criminali” care blochează afacerea de stat. Votul a avut loc în timp ce sute de soldați înarmați au încercuit Adunarea Națională, încercând să perturbe votul și posibil să rețină politicieni-cheie.
Confuzia cauzată de această tentativă bizară și prost gândită a paralizat politica sud-coreeană și a stârnit îngrijorare printre partenerii diplomați ai Coreei de Sud, inclusiv Japonia și principalul său aliat, Statele Unite, într-un moment în care una dintre cele mai puternice democrații din Asia se confrunta cu o criză politică care ar putea duce la demiterea liderului său.
Legea marțială impusă de Yoon a fost considerată de opozanți drept o auto-coup și, în acest context, au fost formulate acuzații de rebeliune în moțiunea de impeachment. Legea marțială a fost anunțată într-o perioadă în care Yoon se confrunta cu scandaluri legate de soția sa, Kim Keon Hee, care i-a fost o mare vulnerabilitate politică. Printre acuzațiile care o vizează pe Kim se numără manipularea prețurilor acțiunilor, implicarea ilegală în desemnarea candidaților partidului și acceptarea unui cadou scump, un geantă Dior în valoare de 3 milioane de won (aproximativ 1.675 lire sterline) de la un pastor.
Yoon a pus veto asupra a trei proiecte de lege care cereau înființarea unui consiliu special pentru investigarea soției sale, iar acest lucru a fost inclus printre motivele pentru care opozanții au cerut impeachment-ul său. Parlamentul urmează să voteze asupra unei a patra încercări de a stabili un consiliu special pentru a o investiga pe Kim, chiar înainte de votul asupra moțiunii de impeachment.
Marile proteste au avut loc în toată țara vineri seară, iar alte demonstrații sunt planificate pentru sâmbătă. Sindicatele și grupurile civice au anunțat o marș mare cu lumânări lângă Adunarea Națională, iar comunitățile coreene din întreaga lume organizează propriile proteste, cu manifestații în Londra, Paris și Berlin, cerând demisia lui Yoon.
Citește și
- TikTok urmează să fie interzis în SUA în urma pierderii procesului de apel. Compania spune că lupta nu s-a încheiat
- Ucraina prezintă o nouă „rachetă-dronă” de producție proprie. Ce este „Peklo”
- Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Partenerii noștri