• Milanovic a declarat că nu dorește ca țara sa, cel mai nou stat membru al UE, să se confrunte cu ceea ce el a numit consecințe potențial dezastruoase din cauza războiului din Ucraina.
  • El a adăugat că sosirea tancurilor germane în Ucraina nu ar face decât să ducă Rusia mai aproape de China.
  • Zelenski a promis să restabilească dominația ucraineană asupra Crimeei.

Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, nu va mai face niciodată parte din Ucraina, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic, în declarații în care a detaliat obiecția sa față de faptul că Zagrebul oferă ajutor militar Kievului.

În decembrie, legislatorii croați au respins o propunere ca țara să se alăture unei misiuni a Uniunii Europene în sprijinul armatei ucrainene, reflectând diviziunile profunde dintre Milanovic și premierul Andrej Plenkovic.

Un critic vocal al politicii occidentale în Ucraina, Milanovic a declarat că nu dorește ca țara sa, cel mai nou stat membru al UE, să se confrunte cu ceea ce el a numit consecințe potențial dezastruoase din cauza războiului din Ucraina, care durează de 11 luni.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ceea ce face Occidentul în legătură cu Ucraina este profund imoral deoarece nu există nicio soluție (la război)”, a declarat Milanovic reporterilor în timpul unei vizite la cazărmile militare din orașul Petrinja, în estul țării, referindu-se la sprijinul militar occidental pentru Kiev.

El a adăugat că sosirea tancurilor germane în Ucraina nu ar face decât să ducă Rusia mai aproape de China.

Este clar că Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, a adăugat Milanovic. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis să restabilească dominația ucraineană asupra Crimeei, confiscată și anexată de Rusia în 2014, într-o mișcare nerecunoscută de majoritatea celorlalte țări.

Rusia susține că un referendum organizat după ce forțele rusești au cucerit peninsula a arătat că locuitorii din Crimeea doresc cu adevărat să facă parte din Rusia. Referendumul nu este recunoscut de majoritatea țărilor.