• Gurbanguly Berdymukhamedov a inaugurat o statuie de 6 metri cu un câine din rasa lui preferată
  • Alabay este o rasă derivată din ciobănescul din Asia Centrală și este inclusă în patrimoniul național al țării
  • Populația din Turkmenistan trăiește la limita sărăciei, în ciuda resurselor de gaze naturale

Președintele din Turkmenistan a ridicat o statuie uriașă din aur, de 6 metri înălțime, înfățisând un câine din rasa Alabay, rasa lui preferată și care este inclusă în patrimoniul național al țării, relatează BBC.

Statuia dispune de un ecran LED care rulează imagini video cu animalul în diverse situații. Nu este clar cât a costat întreaga lucrare, însă trebuie să știi că majoritatea populației din Turkmenistan trăiește la limita sărăciei, în ciuda resurselor bogate de gaze naturale. Totodată, un raport al organizației RSF pentru libertatea presei mai arată că Turkmenistanul este cea mai puțin liberă țară din lume, sub Coreea de Nord.

Nu este prima dată când rasa este onorată de președinte: anul trecut, o carte a fost scrisă special pentru Alabay.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rasa antică de cai Ahal Teke se află de asemenea pe lista de patrimoniu al țării, iar în 2015, Gurbanguly Berdymukhamedov a ridicat o statuie din aur, cu el călare. În același an, liderul din Turkmenistan și-a construit o statuie din bronz placată cu aur, inaugurată în cadrul unei ceremonii fastoase, în cadrul căreia oamenii au cântat melodii patriotice și au stricat „Glorie lui Arkadag”, „Arkadag” (n.r. Protectorul) fiind titulatura pe care acesta și-a ales-o.

Gurbanguly Berdymukhamedov se află la conducerea țării din 2006, iar regimul său este recunoscut ca fiind cel mai dur din lume, izolând țara de restul lumii. El a fost ales cu peste 97% din voturi în 2012 și 2017.