• Egiptul și India au legături profunde care datează din anii 1950, când cele două națiuni au jucat roluri-cheie în fondarea Mișcării Nealiniate.
  • Modi, care a sosit sâmbătă la Cairo, este primul prim-ministru indian care efectuează o vizită de stat în Egipt în mai bine de două decenii.
  • Escala sa de două zile a venit la șase luni după ce el-Sissi a fost la New Delhi ca invitat oficial la Ziua Independenței Indiei.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi s-a întâlnit duminică cu premierul indian Narendra Modi, a doua oprire a unei călătorii de două zile care s-a concentrat pe intensificarea legăturilor dintre cele două țări, scrie AP News.

Egiptul și India au legături profunde care datează din anii 1950, când cele două națiuni au jucat roluri-cheie în fondarea Mișcării Nealiniate, care a căutat o cale alternativă la a se poziționa fie de partea comunismului, fie de partea capitalismului, în plin Război Rece.

Modi, care a sosit sâmbătă la Cairo, este primul prim-ministru indian care efectuează o vizită de stat în Egipt în mai bine de două decenii. Escala sa de două zile a venit la șase luni după ce el-Sissi a fost la New Delhi ca invitat oficial la Ziua Independenței Indiei.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

El-Sissi l-a întâmpinat pe Modi duminică dimineață la palatul prezidențial din Cairo. El i-a acordat premierului aflat în vizită Ordinul Nilului, cea mai înaltă distincție de stat din Egipt, potrivit lui Arindam Bagchi, purtător de cuvânt al Ministerului indian al Afacerilor Externe.

O declarație a președinției egiptene a precizat că liderii au semnat o declarație care a ridicat legăturile dintre Egipt și India la un parteneriat strategic”. Cu toate acestea, declarația a oferit doar generalități despre legăturile bilaterale și subiecte internaționale.

Modi l-a invitat, de asemenea, pe liderul egiptean să participe la summitul G-20, pe care India îl va găzdui în septembrie. După discuțiile cu el-Sissi, Modi a vizitat o moschee istorică, Al-Hakim din Cairo, care a fost recent renovată cu ajutorul comunității Dawoodi Bohra, cu sediul în India.

Călătoria lui Modi în Egipt s-a concentrat pe consolidarea legăturilor bilaterale dintre Cairo și New Delhi. Primul ministru a declarat că ambele țări s-au mișcat rapid pentru a crește comerțul bilateral la 12 miliarde de dolari anual în cinci ani – adică de la 7,3 miliarde de dolari în 2021-22.

Acesta este un an remarcabil pentru relațiile noastre comune”, a declarat Modi la o întâlnire cu premierul egiptean Moustafa Madbouly sâmbătă.

La începutul acestui an, ambele țări au convenit să stimuleze cooperarea comercială. India, cea mai populată țară din lume, este unul dintre primii cinci importatori de produse egiptene, inclusiv petrol brut și gaze naturale lichefiate, sare, bumbac, produse chimice anorganice și semințe oleaginoase. Principalele exporturi indiene în Egipt includ fire de bumbac, cafea, plante aromatice, tutun, linte, piese de schimb pentru vehicule, nave, bărci și mașini electrice.

Citește și