- Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a refuzat să călătorească la Casa Albă atâta timp cât planul lui Trump de a strămută palestinienii din Gaza este pe agenda întâlnirii.
- Egiptul a subliniat că nu va accepta expulzarea palestinienilor, considerând acest lucru o amenințare la adresa securității naționale.
- În schimb, Egiptul propune un plan de reconstrucție a Gazei care să asigure rămânerea palestinienilor pe teritoriul lor.
Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a declarat că nu va călători la Washington pentru discuții la Casa Albă atâta timp cât agenda include planul președintelui american Donald Trump de a strămută palestinienii din Gaza, au spus doi oficiali egipteni din domeniul securității, scrie Reuters.
Advertisment
Trump a stârnit furia lumii arabe cu planul său de a muta definitiv populația de peste 2 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza, de a revendica controlul asupra acesteia și de a o transforma în „Riviera Orientului Mijlociu”.
El a cerut Egiptului și Iordaniei să primească palestinienii, amenințând cu retragerea ajutorului din partea SUA pentru aceste două state arabe aliate, dacă refuză.
Recomandări
Egiptul a declarat că Trump i-a făcut o invitație deschisă lui Sisi pentru o vizită la Casa Albă, dar oficialii egipteni nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Vizita nu a fost încă programată.
Regele Iordaniei, Abdullah, părea incomodat în timpul unei întâlniri cu Trump la Casa Albă, în care acesta a discutat planul său pentru Gaza.
În timpul unei vizite recente la Washington, ministrul egiptean de externe, Badr Abdelatty, a discutat despre acest plan cu oficialii americani, clarificând că o astfel de întâlnire ar fi inutilă și că discuțiile ar trebui să se axeze pe planul Egiptului pentru reconstrucția Gazei, care ar asigura rămânerea palestinienilor pe pământul lor.
Sisi și Regele Abdullah au discutat telefonic miercuri, exprimându-și dorința ca Gaza să fie reconstruită fără a strămuta palestinienii și subliniind importanța unui stat palestinian bazat pe frontierele din 1967.
Cooperarea strânsă a Egiptului cu Statele Unite a fost un pilon al politicii SUA în Orientul Mijlociu de decenii. În ciuda ajutoarelor militare semnificative primite din partea SUA, Egiptul a subliniat că nu va pune în pericol interesele sale naționale în favoarea unui plan care ar pune în pericol securitatea sa internă și ar încuraja extremismul.
Citește și
- Cercetătorii se apropie de o nouă descoperire: crearea de celule sintetice „în oglindă”. Ce pericole implică modelarea unor astfel de celule
- Adrian Sârbu: Iohannis „ne-a scutit” de prezența domniei sale, cu aceeași aroganță pe care o avea și în 2014. Personajele care l-au ținut în brațe 10 ani i-au dat drumul acum
- IISS: Dorința lui Donald Trump ca țările NATO să crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB e nerealistă
Partenerii noștri