• Președintele Zourabichvili respinge rezultatele alegerilor și cheamă la proteste.
  • Partidul de guvernământ Visul Georgian câștigă 53% din voturi, conform rezultatelor preliminare.
  • Opoziția acuză fraude masive și refuză să-și preia mandatele parlamentare.
  • Observatorii OSCE raportează cumpărare de voturi și dezechilibre în resursele financiare.

Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a cerut cetățenilor să iasă în stradă pentru a protesta după ce opoziția a susținut că partidul de guvernământ a recurs la o fraudă generalizată pentru a câștiga alegerile de sâmbătă, conform POLITICO.

Rezultate controversate și acuzații de fraudă

Comisia Electorală Centrală a anunțat că partidul Visul Georgian a obținut 53% din voturi, în timp ce blocul de opoziție a acumulat 38%. Aceste cifre au stârnit furie în rândul opoziției, care acuză fraude masive și manipulare a procesului electoral.

Președintele Salome Zourabichvili a declarat că nu acceptă rezultatele, afirmând: „Nu accept aceste alegeri. Nu pot fi acceptate, acceptarea lor ar însemna acceptarea Rusiei în această țară, acceptarea subordonării Georgiei față de Rusia”.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Vreau să vă invit mâine la ora 7:00 pe Rustaveli, pentru a spune lumii că nu acceptăm aceste alegeri”.

Am devenit martori și victime ale unei operațiuni speciale a Rusiei”, a adăugat Zourabichvili, liderii opoziției aflându-se în spatele ei.

Ne-au furat dreptul de a alege, au efectuat alegeri rusești”.

Rapoartele monitorilor internaționali și reacțiile internaționale

Organizații internaționale de monitorizare a alegerilor au semnalat numeroase nereguli. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a raportat cazuri de cumpărare de voturi și dezechilibre semnificative în resursele financiare ale partidelor.

Misiunea Institutului Național Democrat a subliniat că perioada preelectorală a fost marcată de amenințări, hărțuiri și chiar violențe care au afectat alegători, activiști și actori politici.

O declarație comună în care se afirmă că votul nu a fost „nici liber, nici corect” a fost semnată de mai mult de o duzină de politicieni europeni și canadieni, inclusiv de președinții comisiilor parlamentare pentru afaceri externe din Germania, Lituania, Irlanda și Ucraina. „În acest context, Uniunea Europeană nu poate recunoaște rezultatul”, se arată în declarație.

Cu toate acestea, premierul Viktor Orbán a ținut să felicite rapid premierul georgian Irakli Kobakhidze și partidul Visul Georgian „pentru victoria lor covârșitoare la alegerile parlamentare”.

Orbán va vizita Tbilisi pe 28 octombrie, a anunțat guvernul georgian, într-un demers care riscă să irite liderii UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat presupusa intimidare și interferență și a declarat că „aceste presupuse nereguli trebuie clarificate și abordate cu seriozitate”.

Ce rușine”, a scris ministrul leton de externe Baiba Braže pe X, comentând rapoartele OSCE. „Aplaud poporul georgian care a ieșit la vot în masă, în ciuda intimidărilor. Dorința lor pentru un viitor european trebuie să fie respectată de orice guvern georgian”, a declarat Braže.

Ministrul estonian de externe Margus Tsahkna și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „rapoartele de nereguli”, scriind pe X: „Urmăresc îndeaproape evaluările observatorilor internaționali și locali”.

Citește și