• Atunci când Steinmeier a organizat un concert de solidaritate pentru Ucraina, Melnyk a scris pe Twitter, sarcastic, că singurii soliști păreau a fi ruși.
  • Președintele Germaniei a fost un membru proeminent al unei aripi a Partidului său social-democrat.
  • Oficialul susține că a greșit în privința Rusiei, la fel ca alții.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, care a fost mult timp un susținător al apropierii Occidentului de Rusia, și-a exprimat regretul pentru poziția sa anterioară, spunând că sprijinul acordat ani de zile gazoductului Nord Stream 2 a fost o greșeală clară.

Steinmeier, un social-democrat care a ocupat funcția de ministru de externe sub cancelarul Angela Merkel înainte de a fi votat ca președinte, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a însemnat că el și alții trebuie să recunoască în mod onest ce au greșit.

„Aderarea mea la Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală”, a spus el. „Ne-am lipit de un pod în care Rusia nu mai credea și împotriva căruia alți parteneri ne avertizaseră”.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Steinmeier a fost un membru proeminent al unei aripi a Partidului său social-democrat, condus de fostul cancelar Gerhard Schroeder, care susținea că legăturile economice strânse cu Rusia erau o modalitate de a o ancora în cadrul unui sistem global orientat spre vest.

Gazoductul Nord Stream 2, acum anulat, despre care criticii au spus că ar fi slăbit Ucraina prin eliminarea acesteia din afacerile de tranzit de energie, a fost o piesă centrală a acestei strategii.

Acest lucru a declanșat o reacție din ce în ce mai dură, criticii de pe rețelele de socializare trimițând în mod repetat pe Twitter imagini din trecut cu el îmbrățișându-l afectuos pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în timp ce ambasadorul Ucrainei, Andrij Melnyk, a fost deschis în criticile sale.

Atunci când Steinmeier a organizat un „concert de solidaritate” pentru Ucraina, Melnyk a scris pe Twitter cu sarcasm că singurii soliști păreau a fi ruși. „Un afront”, a scris el. „Îmi pare rău, nu vin”.

Președintele Germaniei este menit să fie o figură unificatoare care se situează deasupra tăieturii și a loviturilor politicii zilnice, unul care se bucură de autoritatea morală de a îndemna oamenii la un comportament mai bun.

„Nu am reușit să construim o casă europeană comună”, a declarat Steinmeier. „Nu am crezut că Vladimir Putin va îmbrățișa ruina economică, politică și morală completă a țării sale de dragul nebuniei sale imperiale”, a adăugat el.

„În acest sens, eu, ca alții, m-am înșelat”.