• Vineri se împlinesc 30 de ani de la independența Republicii Moldova.
  • Preşedintele României a avut o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova.
  • Klaus Iohannis a adăugat faptul că Republica Moldova a devenit un model pentru întreaga regiune.

Klaus Iohannis, președintele României, este în aceste momente prezent la Chișinău pentru a lua parte la festivitățile de independență a Republicii Moldova. Invitați și prezenți la festivități sunt și șefii de stat ai Poloniei și Ucrainei.

Vineri se împlinesc 30 de ani de la adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Declarației de Independență semnată la 27 august 1991.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. La finalul evenimentului, preşedintele Maia Sandu s-a adresat preşedinţilor României, Poloniei şi Ucrainei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ţara mea îşi doreşte să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, vom fi un promotor al păcii, al dialogului paşnic… avem ce oferi lumii, cu decenţă şi fermitate ne vom apăra valorile naţionale”, a spus gazda evenimentului.

Maia Sandu a mai spus că cele patru state au trei obiective comune: importanţa respectării dreptului internaţional în regiune, intensificarea eforturilor de integrare europeană a Moldovei şi Ucrainei cu sprijinul României şi Poloniei şi creşterea schimburilor economice.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ţinut un scurt discurs la Chişinău.

„Sunt desebit de bucuros să revin la Chişinău… tot azi sărbătorim 30 de ani de la stabilirea contactelor diplomatice”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că România şi Republica Moldova sunt legate prin limbă, cultură şi istorie şi a vorbit despre ajutorul oferit moldovenilor în timpul pandemiei şi despre alegerile câştigate de forţele proeuropene.

Klaus Iohannis a adăugat faptul că Republica Moldova a devenit un model pentru întreaga regiune şi a asigurat-o pe Maia Sandu că România va continua să fie cel mai apropiat partener.

„Am asigurat-o pe doamna Maia Sandu că România va fi şi în continuare partenerul cel mai apropiat de Republica Moldova… Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate”, a încheiat Klaus Iohannis.

Concluzia întâlnirii de vineri a fost trasă de preşedintele Maia Sandu.

„Republica Moldova are prieteni adevăraţi, Republica Moldova are parteneri regionali de încredere, Republica Moldova îşi doreste o implicare mai activă la nivel regional şi global”.

Vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău este a doua din ultimele 12 luni. Şeful statului a mai fost în Republica Moldova în luna decembrie, imediat după ce Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale.