• Președintele Joe Biden spune că va notifica Congresul SUA despre desemnarea care spune că reflectă „importanța relației noastre” cu țara din Golf.
  • Qatarul este cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat din lume.
  • Președintele Joe Biden a inclus în agenda cu Biroul Oval și discuțiile nucleare cu Iranul și relațiile cu Afganistan.

Președintele Joe Biden i-a promis luni emirului Qatar, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, că va desemna în curând Qatarul drept aliat major non-NATO, acordând statut special unui prieten cheie într-o regiune agitată.

Biden și Qatar

Sursă foto – Hepta

În timpul unei întâlniri din Biroul Oval de luni, Biden a spus că intenționează să notifice în curând Congresul SUA cu privire la desemnarea, care este acordată de Statele Unite aliaților închiși, non-NATO, care au relații strategice de lucru cu armata SUA.

„Qatarul este un bun prieten și un partener de încredere și capabil. Și notific Congresul că voi desemna Qatar ca un aliat major non-NATO pentru a reflecta importanța relației noastre. Cred că este de mult așteptat”, a declarat Biden reporterilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Qatarul este cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat din lume și ar putea devia livrările către Europa dacă conflictul din Ucraina va întrerupe livrările de gaze rusești către continent.

Biden a spus că el și șeicul au multe de discutat luni, inclusiv consolidarea cooperării comerciale și investiționale, a scris trtworld.

El a anunțat un nou acord, pe care Qatar Airways Group l-a semnat cu Boeing, despre care a spus că va crea „zeci de mii de locuri de muncă bine plătite”.

Boeing Co (BA.N) a obținut o comandă de lansare de la Qatar Airways pentru o nouă versiune cargo a avionului său de pasageri 777X și o comandă provizorie pentru avioanele 737 MAX, în cadrul unei ceremonii de luni, la Washington.

Sprijin militar al SUA

Biden a declarat că Emiratele Arabe Unite au învins duminică un atac cu rachete balistice lansat de Houthis din Yemen. „Am fost în contact zilnic cu Emiratele Arabe Unite pentru a aborda aceste amenințări”, a spus el.

Joe Biden a spus că l-a îndrumat pe Austin de la Pentagon să facă tot ce îi stă în putință pentru a comunica sprijinul Statelor Unite pentru Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și în întreaga regiune a Golfului.