• Președintele statului Burkina Faso ar fi fost reținut într-o tabără militară de soldați răzvrătiți.
  • În Burkina Faso, soldații răzvrătiți cer înlăturarea șefului Statului Major al armatei și a șefului serviciului de informații, trimiterea mai multor trupe pe linia frontului și condiții mai bune pentru răniți și familiile soldaților.
  • Ministrul apărării, generalul Barthélémy Simporé, a minimalizat zvonurile anterioare privind capturarea președintelui și natura tulburărilor în general.

Președintele statului Burkina Faso, Roch Kaboré, ar fi fost reținut, duminică seară, de soldați răzvrătiți, în urma unei posibile lovituri de stat. Unele trupe din Burkina Faso au cerut mai multe resurse pentru a lupta împotriva militanților islamiști, dar și demiterea șefilor militari.

Mai multe focuri de armă au fost auzite peste noapte în apropierea palatului prezidențial și în cazărmile din capitala Ouagadougou.

Duminică, guvernul a negat sugestiile privind o lovitură de stat militară sau faptul că președintele ar fi fost arestat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Președintele Kaboré ar fi fost reținut într-o tabără militară de către soldați răzvrătiți, potrivit presei străine.

Înregistrările video din capitală arată vehicule blindate – care ar fi folosite de președinție – presărate cu găuri de gloanțe și abandonate pe stradă.

Serviciile de internet mobil au fost întrerupte, deși internetul fix și wi-fi-ul intern funcționează. De asemenea, soldații au înconjurat sediul televiziunii de stat și luni nu a fost difuzată nicio emisiune în direct.

Luni, o mulțime s-a adunat în fața reședinței private a președintelui, dorind să înțeleagă ce s-a întâmplat în timpul nopții. Fără niciun comentariu oficial din partea armatei sau a guvernului, oamenii așteaptă cu nerăbdare o declarație oficială privind situația, relatează BBC.

Duminică, sute de oameni au ieșit în sprijinul soldaților, iar unii dintre ei au dat foc sediului partidului de guvernământ. De atunci, a fost impusă o stare de asediu pe timp de noapte.

Nu se știe încă unde se află președintele Kaboré, însă agenția de știri AFP a citat surse de securitate care au declarat că acesta și alți miniștri ai guvernului se află la cazarma Sangoulé Lamizana din capitală.

Președintele Kaboré nu a transmis niciun mesaj privind situația de conflict. Acesta, însă, a postat duminică seara pe rețelele de socializare și a felicitat echipa națională de fotbal pentru victoria obținută într-un meci din cadrul Cupei Africii pe Națiuni.

Tulburările din Burkina Faso au început în 2015

Tulburările au loc la o săptămână după ce 11 soldați au fost arestați pentru că ar fi pus la cale o lovitură de stat.

Dar nemulțumirea a crescut în Burkina Faso din cauza eșecului guvernului de a învinge o insurgență islamistă în țară din 2015.

Situația a degenerat în noiembrie, când 53 de persoane, în principal membri ai forțelor de securitate, au fost uciși de presupuși jihadiști. Iar sâmbătă, un miting interzis pentru a protesta împotriva eșecului perceput al guvernului a dus la zeci de arestări.

În Burkina Faso, soldații răzvrătiți au formulat mai multe revendicări, printre care înlăturarea șefului Statului Major al armatei și a șefului serviciului de informații, trimiterea mai multor trupe pe linia frontului și condiții mai bune pentru răniți și familiile soldaților, informează BBC.

Duminică, ministrul apărării, generalul Barthélémy Simporé, a minimalizat zvonurile anterioare privind capturarea președintelui și natura tulburărilor în general.

Între timp, televiziunea de stat a caracterizat sunetul de focuri de armă în cazărmile militare ca fiind mai degrabă acțiunile câtorva soldați nemulțumiți decât o luptă generalizată sau o tentativă de lovitură de stat.