• Ucraina urmărește să-și întărească poziția sa geopolitică în regiune odată cu inițierea Platformei Crimeea.
  • Premierul Florin Cîțu s-a prezentat la Kiev, capitala Ucrainei pentru a participa la Summitul Platformei Internaționale Crimeea.
  • La același summit, János Áder a comparat anexarea Crimeei cu pierderea Transilvaniei, după Trianon.

Luni, premierul Florin Cîțu s-a prezentat la Kiev, capitala Ucrainei pentru a participa la Summitul Platformei Internaționale Crimeea. Respectiva inițiativă a Ucrainei urmărește să întărească poziția geopolitică a sa în regiune de la anexarea agresivă a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Planul urmărește să ofere toate condițiile necesare pentru a reinstaura autoritatea Ucraineană în Crimeea, care a fost recunoscută de către Rusia, încă din 2014, ca și teritoriu membru al federației.

În aceeași zi, președintele Ungariei, János Áder a pomenit în discursul său despre „trauma Trianonului” amintind de pierderea Transilvaniei către România.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a spus preşedintele maghiar János Áder, în discursul de la summit-ul care a deschis seria de evenimente intitulată „Platforma Crimeea”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

PSD îi critică pe Iohannis și Cîțu

Marcel Ciolacu s-a arătat indignat de faptul că președintele României, Klaus Iohannis, nu a avut nicio reacție la adresa discursului purtat luni de președintele maghiar János Áder.

Liderul PSD crede că reacția lui János Áder, care compară anexarea Crimeei de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria, este „total deplasată”, precizează acesta într-o postare pe pagina sa personală de Facebook.

Postarea include şi un video în care preşedintele Ungariei, János Áder, compară, în discrusul ţinut la un forum internaţional pe tema Crimeea, organizat luni la Kiev, anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia cu Tratatul de la Trianon încheiat după Primul Război Mondial.

„România nu are premier! România nu are președinte! România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel. De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei.

Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria.

Nu există nicio comparație aici! Anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică. În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial.

Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis, ca oameni de stat și ca români. Să apere interesul național și să restabilească adevărul istoric. Dar ei tac, pentru că nu le pasă și pentru că au jucat întotdeauna patriotismul la ruleta politică.

Acum un an, Klaus Iohannis acuza aberant PSD că vinde ungurilor Ardealul. Azi, tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională. Iar fiindcă istoria nu uită și nu iartă, îi spun atât președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis!”, a transmis Marcel Ciolacu.