Președintele Peru, demis de Parlament pentru corupție. Vizcarra: „Astăzi mă duc acasă”

Sursa foto: Profimedia
  • Parlamentul din Peru a aprobat destituirea președintelui Vizcarra
  • „Astăzi părăsesc palatul prezidențial. Astăzi mă duc acasă”, a spus președintele demis.
  • Vizcarra este acuzat de folosirea ilegală a unor fonduri publice, după care ar fi încercat să mușamalizeze întreaga afacere.

Preşedintele peruan Martin Vizcarra a fost demis de Parlament printr-un vot de blam pe motiv de „incompetență morală”, transmite Reuters.

Martin Vizcarra a reacţionat luni afirmând că părăseşte puterea ”cu capul sus” şi că nu intenţionează să acţioneze în justiţie decizia Parlamentului.

„Astăzi părăsesc palatul prezidențial. Astăzi mă duc acasă”

Cel care va prelua puterea este șeful Parlamentului, Manuel Merino. a Acesta va rămâne în funcție până la sfârșitul lunii iulie 2021, atunci când mandatul lui Vizcarra trebuia să expire.

Ales în 2018, Vizcarra este acuzat de folosirea ilegală a unor fonduri publice, după care ar fi încercat să mușamalizeze întreaga afacere. Vizcarra, în vârstă de 57 de ani, neagă acuzațiile. La începutul lunii septembrie el spunea că Parlamentul vrea să dea o lovitură de stat prin demiterea sa.

Totul a pornit de la o înregistrare audio care a ajuns în posesia președintelui congresului, acesta convocând forul legislativ în sesiune.

Înregistrarea ar surprinde o conversație între președintele republicii și consilieri guvernamentali.

Președintele este auzit vorbind despre angajarea unui cântăreț mai puțin cunoscut cu scopul de a promova mesaje pro-guvernamentale. Acesta ar fi fost plătit cu 49.500 de dolari.

Opoziția îl acuză de risipirea banilor publici, în timp ce oamenii se confruntă cu mari dificultăți economice pe fondul pandemiei de coronavirus.

Peru are una dintre cele mai mari rate de mortalitate Covid din lume.