- Președintele României Klaus Iohannis a participat duminică la ceremoniile de la Constanța dedicate Zilei Marinei.
- După ceremoniile militare și religioase, șeful statului a ținut un discurs în care i-a felicitat pe marinari și i-a îndemnat pe români să se vaccineze.
„Îi salut cu căldură pe marinarii români, militari sau civili. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți, departe de casă… Ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria… La mulți ani tuturor și un gând de recunoștință eroilor care nu mai sunt printre noi”, a transmis Klaus Iohannis.
Advertisment
În discursul său, șeful statului a vorbit și despre pandemie și campania de vaccinare.
„Din păcate din cauza pandemiei care nu s-a încheiat, nici în acest an nu putem sărbători așa cum eram obișnuiți înainte… Există o singură cale pentru revenirea la normalitate și aceasta este vaccinarea”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.
Recomandări
Președintele Iohannis a mai vorbit despre rezultatele forțelor navale române, despre importanța geo-strategică a regiunii Marea Neagră și despre UE și NATO.
„Sunt însă în continuare provocări de securitate, militare și non-militare, convenționale, dar și hibride și cibernetice, motiv pentru care se impune un angajament sporit pentru întărirea securității și creșterea rezilienței naționale.
Ne-am asumat această sarcină împreună cu ceilalți aliați în cadrul NATO, prin deciziile de a continua consolidarea posturii de descurajare și apărare, de a întări rolul politic aliat și de a crește reziliența națională în fața oricăror provocări și amenințări.
România are un rol activ în îmbunătățirea securității spațiului euroatlantic, un exemplu recent de contribuție fiind înființarea, la București, a Centrului Euroatlantic pentru Reziliență, inițiativă națională care se bucură de apreciere la nivelul NATO și al Uniunii Europene.
Securitatea națională și siguranța cetățenilor români sunt vectorii prioritari care ghidează atât poziționarea noastră strategică, cât și efortul Armatei României.
Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale.
O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări.
S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii”, a spus președintele României.
La ceremonie au participat numeroase oficialități, inclusiv premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.
Conform programului, după ceremonia din portul militar Constanța navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave.
Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Constanța.
Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.
Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19. La majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.
Partenerii noștri