• Florin Cîţu a spus că prin această declaraţie ne angajăm să oferim un viitor european cetăţenilor Republicii Moldova.
  • Președintele Senatului a spus că războiul din Ucraina este „cea mai mare ameninţare din ultimele decenii la adresa securităţii euro-atlantice”.
  • Cîţu a afirmat că trebuie valorificată această oportunitate şi România şi Republica Moldova.

Preşedintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, sâmbătă, la Chişinău, la şedinţa comună a parlamentelor României şi Republicii Moldova şi a spus că ţara noastră va susţine fără rezerve aspiraţiile ţării vecine în procesul de accedere în Uniunea Europeană.

„Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică care demonstrează deschiderea fără precedent a relaţiilor dintre ţările noastre, ataşamentul de a seta un nivel de ambiţie superior la nivel bilateral şi susţinerea fermă a României pentru a aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Prin şedinţa comună de astăzi (sâmbătă – n.r.) a celor două parlamente reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre, conferită de comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Relaţiile noastre bilaterale se bucură în prezent de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate pro-europeană şi pro-reforme care dă dovadă de multă voinţă politică şi acţiuni concrete în direcţia accelerării proceselor de transformare şi modernizare a ţării”, a spus preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Cîţu a afirmat că trebuie valorificată această oportunitate şi România şi Republica Moldova trebuie să dea şi mai multă substanţă şi soliditate relaţiei de parteneriat strategic astfel încât să să fie avansate agenda bilaterală şi proiectele menite să conecteze Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc. Au trecut mai mult de 3 decenii de când ţările din Europa Centrală şi de Est şi-au câştigat dreptul de a-şi determina propriile destine. Odată cu prăbuşirea regimurilor comuniste, cetăţenii acestor state au ţintit spre acelaşi ideal: de a trăi în societăţi democratice, libere şi prospere, care să le garanteze drepturile şi libertăţile fundamentale”, a mai spus Florin Cîțu.

El a amintit şi de războiul din Ucraina, „cea mai mare ameninţare din ultimele decenii la adresa securităţii euro-atlantice”, care a schimbat întreaga arhitectură globală şi de securitate, generând cea mai gravă criză a drepturilor omului şi a refugiaţilor după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vom continua să sprijinim fără rezerve (…) aspiraţiile Republicii Moldova de racordare fermă şi ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am încredere foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi acordat statutul de ţară candidat Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, deschizând o nouă etapă a relaţiilor celor trei state cu Uniunea Europeană. (…) Declaraţia comună a celor două parlamente pe care o vom adopta astăzi evidenţiază sprijinul necondiţionat oferit de clasa politică de la Bucureşti pentru dezvoltarea, consolidarea democraţiei şi parcursul european al Republicii Moldova”, a mai spus Cîțu.

Cîțu a mai spus că „prin această declaraţie ne angajăm să oferim un viitor european cetăţenilor Republicii Moldova într-un spaţiu comun al libertăţii, democraţiei, egalităţii statului de drept, a respectului pentru demnitatea umană şi drepturilor omului”.