• Înaintea G20, președintele american Joe Biden i-a spus lui Xi că Beijingul are obligația de a încerca să convingă Coreea de Nord să nu efectueze un al șaptelea test nuclear.
  • „Ceea ce este sigur este că China are capacitatea de a influența Coreea de Nord, iar China are responsabilitatea de a se implica în acest proces”, a declarat Yoon în biroul său.
  • Xi a îndemnat Seulul să îmbunătățească relațiile cu Pyongyang.

China nu are doar responsabilitatea, ci și capacitatea de a influența comportamentul Coreei de Nord, a declarat președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a cerut Beijingului să descurajeze Pyongyang să continue dezvoltarea interzisă a armelor nucleare și a rachetelor.

Într-un amplu interviu acordat luni agenției Reuters, Yoon a îndemnat China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, să își îndeplinească responsabilitățile în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și a afirmat că dacă nu ar face acest lucru ar duce la un aflux de active militare în regiune.

„Ceea ce este sigur este că China are capacitatea de a influența Coreea de Nord, iar China are responsabilitatea de a se implica în acest proces”, a declarat Yoon în biroul său. Depinde de Beijing să decidă dacă va exercita această influență pentru pace și stabilitate, a adăugat el.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Acțiunile Coreei de Nord au dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările din regiune, inclusiv în Japonia, și la o mai mare desfășurare de avioane și nave de război americane, a precizat Yoon. A fost în interesul Chinei să facă „toate eforturile” pentru a determina Coreea de Nord să se denuclearizeze, a spus el.

Pe fondul unui an record în ceea ce privește testele cu rachete, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat săptămâna aceasta că țara sa intenționează să aibă cea mai puternică forță nucleară din lume. Oficiali sud-coreeni și americani spun că Pyongyang s-ar putea pregăti să reia testarea bombelor nucleare pentru prima dată din 2017.

Testele Coreei de Nord au umbrit mai multe întâlniri din această lună ale liderilor internaționali, inclusiv conferința Grupului celor 20 din Bali, unde Yoon l-a presat pe președintele chinez Xi Jinping să facă mai mult pentru a ține în frâu provocările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord. Xi a îndemnat Seulul să îmbunătățească relațiile cu Pyongyang.

Înaintea G20, președintele american Joe Biden i-a spus lui Xi că Beijingul are obligația de a încerca să convingă Coreea de Nord să nu efectueze un al șaptelea test nuclear, deși a spus că nu este clar dacă China are capacitatea de a face acest lucru. Consilierul de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat înainte de întâlnire că Biden îl va avertiza pe Xi că urmărirea continuă a dezvoltării armelor de către Coreea de Nord va duce la o prezență militară americană sporită în regiune, lucru pe care Beijingul nu dorește să îl vadă.