- Rusia i-a oferit lui Trump un acord privind resursele rusești: petrol și acces la Arctica.
- JD Vance spune că democrația Uniunii Europene nu este suficient de puternică.
- J.D. Vance a criticat angajamentul Europei față de democrație, amintind de alegerile prezidențiale din România.
Trump a acuzat azi în mod direct și fals Ucraina de declanșarea invaziei ruse din 2022, care i-a devastat teritoriul și i-a ucis zeci de mii de oameni. După ce l-a exclus pe președintele Volodimir Zelenski de la primele discuții dintre SUA și Rusia, astăzi a ajuns la Kiev trimisul special al Statelor Unite, Keth Kelogg. Totodată, Serviciile de informații americane și aliate nu văd niciun semn că Putin ar fi pregătit pentru o pace reală în Ucraina.
Advertisment
Ce înseamnă declarațiile lui Trump, Vance și Musk și ce acțiuni vor urma?
Radu Magdin, analist politic: „Pe de o parte, Trump încearcă să creeze prosperitatea și să se concentreze pe adversarul pe care el îl consideră veritabil, și anume, pe China. Într-o asemenea viziune, Rusia nu este un adversar demn de Statele Unite. Asta nu înseamnă că pur și simplu americanii în momentul de față tranzacționează orice cu rușii. Lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că, deși la Riad am văzut un fel de dezghetare a relațiilor ruso-americane, rezultatele concrete o să-ntârzie. O să-ntârzie pentru că, pe de o parte, Americii lui Trump nu-i place să piardă și cred că acest lucru este în avantajul Ucrainei, al României și al Europei în general. Pe de altă parte, nici Rusia nu dorește să înceteze acest conflict până când nu are loc un fel de reintegrare.
Trump a dat anumite semnale în acest sens. Ucraina, în mod natural, va beneficia de solidaritatea europeană, adică o parte din tacticele administrației Trump la adresa lui Zelenski”.
Recomandări
Citește și
- UE adoptă al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor lui Trump
- La Predeal ai condiții perfecte pentru sporturile de iarnă. Alexandru Matescu, reprezentant teleferic Predeal: „Toate pârtiile sunt pregătite și deschise”
- România are cea mai mică pondere a muncii remote. Sorin Faur, expert în HR: „Se preferă modul de lucru tradițional pentru că se poate controla activitatea”