• Președintele turc a acuzat ambele țări că adăpostesc „organizații teroriste” kurde.
  • Ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Linde, a răspuns, afirmând că „guvernul turc nu ne-a transmis direct acest tip de mesaj”.
  • Între timp, Președintele Finlandei a discutat cu liderii SUA și Suediei despre „următorii pași” ai candidaturii la NATO.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu vede „cu ochi buni” aderarea Finlandei și Suediei la NATO, acuzând ambele țări că adăpostesc „organizații teroriste” kurde.

„Urmărim evoluțiile, dar nu le privim cu ochi buni”, a declarat Erdoğan într-o conferință de presă după rugăciunile de vineri de la Istanbul.

„Din păcate, țările scandinave sunt ca niște case de oaspeți ale organizațiilor teroriste”, a afirmat Erdoğan. „PKK și DHKP-C s-au adăpostit în Suedia și Olanda. Ei au avut loc chiar și în parlamentele lor. În acest stadiu, nu ne este posibil să vedem acest lucru în mod pozitiv.”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

PKK sau Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care urmărește un stat independent în Turcia, se află într-o luptă armată cu Turcia de zeci de ani și a fost desemnat organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și UE.

DHKP-C este o organizație de extremă stânga ostilă statului turc, Statelor Unite și NATO.

Ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Linde, a răspuns, afirmând că „guvernul turc nu ne-a transmis direct acest tip de mesaj”.

„Colegul meu ministru de externe turc, cu care am o relație foarte bună și constructivă, va veni la reuniunea informală a miniștrilor de externe NATO din acest weekend de la Berlin, unde atât Suedia, cât și Finlanda au fost invitate”, a declarat Linde.

„Vom avea atunci ocazia să discutăm unul cu celălalt despre o posibilă candidatură suedeză la NATO și sper că vom continua să primim mesaje pozitive din partea tuturor celor 30 de țări NATO. Mulți dintre cei 30 de aliați și-au exprimat public un sprijin foarte puternic pentru Suedia și Finlanda”, a adăugat ea.

Miniștrii de externe ai NATO se reunesc sâmbătă în Germania, iar miniștrii de externe finlandez, suedez și turc vor avea ocazia să discute despre reacția Turciei.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavușoglu, a vorbit vineri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu.

Președintele Finlandei a discutat cu liderii SUA și Suediei despre „următorii pași” ai candidaturii la NATO

Președintele finlandez, Sauli Niinisto, a declarat că a discutat despre „următorii pași ai Finlandei în vederea aderării la NATO” în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele american Joe Biden și cu premierul suedez Magdalena Andersson.

Convorbirea a durat aproximativ 40 de minute, potrivit Casei Albe.

Aceasta are loc la o zi după ce președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce înseamnă că națiunea nordică, care are o graniță de 800 de mile cu Rusia, este cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA.

Kremlinul a răspuns spunând că această mișcare ar fi o amenințare pentru Rusia și a avertizat cu privire la posibile represalii.