• Președintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului militar să pună forțele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă după declarațiile agresive ale țărilor NATO
  • Putin a ordonat ministrului rus al apărării și șefului Statului Major General al armatei să pună forțele de descurajare nucleară într-un „regim special de serviciu de luptă”.
  • Ordinul său a ridicat amenințarea că tensiunile cu Occidentul din cauza invaziei din Ucraina ar putea duce la utilizarea armelor nucleare.

UPDATE 22.00

CPI, reacție față de cererea lui Zelenski: Curtea Penală Internațională de la Haga a confirmat că a primit o cerere din partea Ucrainei de a iniția un dosar de genocid împotriva Rusiei. În același proces, Ucraina neagă actele de genocid din regiunile Lugansk și Donețk, despre care Rusia le susține.

UPDATE 20.00

Primarul din Kupyansk din regiunea Harkov a predat orașul agresorului! Numele lui este Gennady Matsegora. Ministerul Sănătății al Ucrainei a cerut OMS să înceteze orice cooperare cu Rusia.

Presa raportează o plecare în masă a aviației într-o direcție necunoscută din Crimeea. Bombardiere și luptători. Sunt văzuți pe radar. Destinații posibile: Kiev, Nikolaev, Harkov, Herson.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ministrul turc de externe Cavusoglu: Situația din Ucraina s-a transformat într-un „război”. Nu sunt câteva lovituri cu rachete. În consecință, vom aplica Convenția de la Montreux. Într-un război în care Turcia nu este parte, Turcia poate închide Bosforul trecerii navelor țărilor în război.

UPDATE 18:00

UCRAINA AVERTIZEAZĂ CĂ UN CONVOI MARE DE VEHICULE BLINDATE RUSEȘTI SE APROPIE DE KIEV. ALERTĂ AERIANĂ.

Kiev, alertă de raid aerian! Toată lumea sa se adaposteasca.
Autoritățile ucrainene au nunțat că un convoi mare de vehicule blindate ale armatei ruse avansează dinspre sud spre capitala ucraineană Kiev. Consilierul Ministerului ucrainean de Interne, Vadim Denisenko, a declarat pentru portalul de știri Strana. „Știm încotro se îndreaptă și suntem pregătiți”, a adăugat el.

PENTAGON: Statele Unite au ridicat nivelul de pregătire pentru luptă al forțelor sale armate la nivelul 2. Acest lucru s-a întâmplat imediat după spusele lui Putin, unde a ordonat transferarea forțelor de descurajare, care includ forțe nucleare strategice, într-un regim special de datorie. Al doilea nivel a fost deja anunțat în timpul crizei din Caraibe

UPDATE 17:00

RUSIA DISTRUGE CEL MAI MARE AVION DIN LUME. Cel mai mare avion din lume, AN-225 „Mriya” ucrainean, a fost distrus în urma unui atac aerian rusesc pe aeroportul Gostomel, în apropiere de Kiev. Ministerul ucrainean de Externe a raportat atacul. Rusia poate că ne-a distrus „Mriya” – „Visul” în ucraineană – dar nu ne poate distruge niciodată visul nostru de a avea un stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge”, a declarat Kuleba pe Twitter.

În timp ce reprezentantii lui Zelenski spun ca au inceput negocierile, ministerul rus de Externe neagă începerea negocierilor dintre Rusia și Ucraina.

Reprezentantul lui Zelensky la Curtea Constituțională, Venislavsky, susține că au început negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei.

Kasparov: Putin a ordonat să se pregătească pentru lansarea rachetelor nucleare. Kadîrov cere bombardarea orașelor ucrainene. Oameni buni, ieșiti afară. Sau rugați-vă!

REACȚIA NATO la Declarațiile Rusiei despre aducerea forțelor de descurajare într-un regim special subliniază importanța unității NATO, a spus Stoltenberg. Declaraţiile Rusiei despre descurajare arată gravitatea situaţiei, a mai spus secretarul general al NATO.

NATO crește aprovizionarea Ucrainei cu sisteme antiaeriene și antitanc, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a spus că are deplină încredere în Zelensky cu privire la viitoarele discuții dintre Rusia și Ucraina

NATO crește aprovizionarea cu sisteme antiaeriene și antitanc, precum și cu muniție către Ucraina, a declarat secretarul general. Stoltenberg a spus că NATO nu vede Rusia ca pe o amenințare „inevitabilă” la adresa securității sale, dar consideră că acțiunile sale au devenit semnificativ mai agresive.

UPDATE 15:40

Ucraina a confirmat, duminica, informaţiile despre negocierile  care vor avea loc între Rusia şi Ucraina, a informat agregatorul de ştiri The Kyv Indepedent.  În acest moment nu sunt mai multe informaţii publice despre locul şi modul în care se vor desfăşura negocierile.

Anterior, Rusia a dat Ucrainei un termen limită până astăzi la ora 15:00 pentru a se decide dacă se vor întâlni pentru negocieri în Belarus, scrie agregatorul de informaţii The Kyiv Independent . Tot astăzi, preşedintele republicii Belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că s-au tras rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul ţării sale şi a ameninţat că va invada Ucraina cu armata belarusă.

ZELENSKI, în urma discuției cu Alexandru Lukașenko

Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă fără condiții prealabile la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat

Alexandru Lukașenko și-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene.”

Biroul lui Zelensky: Delegația ucraineană merge să negocieze la granița cu Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Vladimir Putin a ordonat ca forțele de descurajare nucleară ale Rusiei să intre în alertă, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza Ucrainei, anunță AP.

Putin ordonă forțelor de descurajare nucleară în alertă maximă

Vorbind la o întâlnire cu principalii săi oficiali, Putin a afirmat duminică faptul că principalele puteri NATO au făcut „declarații agresive”, împreună cu Occidentul care a impus sancțiuni financiare dure împotriva Rusiei, inclusiv președintele însuși.

Putin a ordonat ministrului rus al apărării și șefului Statului Major General al armatei să pună forțele de descurajare nucleară într-un „regim special de serviciu de luptă”.

Ordinul său a ridicat amenințarea că tensiunile cu Occidentul din cauza invaziei din Ucraina ar putea duce la utilizarea armelor nucleare.

Liderul rus a amenințat săptămâna aceasta că va riposta dur împotriva oricărei națiuni care intervine direct în conflictul din Ucraina.

Putin a instruit să transfere forțele de descurajare către armata rusă într-un mod special de serviciu. El a declarat acest lucru în timpul unei întâlniri cu Șoigu și Gerasimov la Kremlin.

Forța de descurajare din armata rusă este un nume generalizat pentru principalul armament al trupelor și forțelor din Forțele Armate Ruse, care au ca armament principal rachete nucleare strategice și tactice. După cum se menționează pe site-ul web al Ministerului Apărării al Federației Ruse, forțele strategice de descurajare sunt concepute pentru a descuraja agresiunea împotriva Federației Ruse și a aliaților săi, precum și pentru a învinge agresorul inclusiv într-un război cu folosirea armelor nucleare.

Națiunea deține aproximativ 6.400 de focoase nucleare – cel mai mare stoc de arme nucleare din lume. Mai mult de jumătate din cele 14.000 de arme nucleare ale lumii sunt deținute de Rusia. Statul predecesor al Rusiei, Uniunea Sovietică, a atins un vârf de stoc de aproximativ 45.000 de focoase nucleare în 1986.