Președinția suedeză a UE consideră că lovitura rusă asupra Dnipro este o „crimă de război”

FOTO - Hepta
  • Lovitura din weekend a Rusiei asupra unui bloc rezidențial din Dnipro, care a ucis cel puțin 40 de persoane, constituie o „crimă de război”, a declarat luni Suedia, deținătoarea președinției UE.
  • „Guvernul suedez condamnă în termenii cei mai fermi atacul sistemic continuu al Rusiei împotriva civililor… inclusiv atacul cu rachete de sâmbătă asupra unui bloc de locuințe din Dnipro”, a declarat premierul Ulf Kristersson.
  • El a adăugat că „atacurile intenționate împotriva civililor sunt crime de război”.

Lovitura extrem de sângeroasă a forţelor ruse împotriva unui imobil rezidenţial din Dnipro, centrul administrativ al regiunii Dnepropetrovsk din estul Ucrainei, reprezintă o crimă de război” pentru care cei responsabili trebuie să fie urmăriţi penal, a transmis luni preşedinţia suedeză a UE, potrivit mass media internațională.

Suedia condamnă atacurile ruseşti împotriva infrastructurii ucrainene şi a obiectivelor civile, inclusiv atacul împotriva unui bloc de apartamente din Dnipro, a declarat într-o conferinţă de presă comună susţinută de premierul suedez Ulf Kristersson cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Kristersson a condamnat un atac oribil” , subliniind că printre victime se numără şi copii.

Guvernul suedez condamnă în termenii cei mai fermi atacurile continue şi sistemice ale Rusiei împotriva civililor, obiectivelor civile şi infrastructurii critice, inclusiv atacul de sâmbătă asupra unui bloc de apartamente din oraşul Dnipro” , a declarat Kristersson, a cărui ţară asigură de la începutul anului preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Atacurile intenţionate împotriva civililor sunt crime de război, iar cei care sunt responsabili de ele trebuie să fie urmăriţi penal atât timp cât va fi necesar” , a adăugat el, în contextul în care o lovitură efectuată sâmbătă a ucis zeci civili într-un bloc de nouă etaje din Dnipro şi pentru care Kremlinul a negat orice responsabilitate.

Conform agenţiei ucrainene de presă Unian, bilanţul bombardamentului asupra imobilului din Dnipro a ajuns luni la 40 de morţi, între care trei copii, şi 75 de răniţi, între care 14 copii, iar numărul victimelor ar putea în continuare să crească pe măsură ce acţiunile de căutare avansează.

Kremlinul a dezminţit responsabilitatea Rusiei în acest măcel, dând vina pe Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre o tragedie” cauzată posibil de apărarea antiaeriană ucraineană.