• Preşedintele polonez şi preşedintele lituanian s-au deplasat împreună în regiunea „coridorul Suwalki”, care se întinde de-a lungul frontierei dintre cele două ţări.
  • Acest „coridor” îşi are numele de la oraşul Suwalki, capitala regiunii.
  • Duda şi Nauseda au evidenţiat disponibilitatea de apărare a ţărilor lor în zona de graniţă cu enclava Kaliningrad.

Andrzej Duda, președintele Poloniei şi Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, au fost împreună în regiunea „coridorul Suwalki”, care se întinde de-a lungul frontierei dintre cele două ţări, considerat un „loc fragil” al NATO şi care ar putea fi prima ţintă a unui ipotetic atac rusesc, scrie AFP.

Acest coridor”, care poartă numele oraşulului Suwalki, reprezintă calea cea mai scurtă între enclava rusă Kaliningrad, la Marea Baltică, şi Belarus, aliat al Moscovei, care serveşte ca bază din spatele frontului pentru forţele ruse care operează în Ucraina.

Potenţiala sa ocupare ar putea tăia ţările baltice de restul statelor din Uniunea Europeană şi din NATO în Europa continentală.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este un loc fragil care riscă să atragă privirea atacatorului potenţial, a declarat preşedintele lituanian. Nu trebuie să ascundem faptul că, din acest motiv, el este protejat în mod special de forţele Alianţei Nord-Atlantice, a spus Duda.

Duda şi Nauseda au evidenţiat disponibilitatea de apărare a ţărilor lor în zona de graniţă cu enclava Kaliningrad. Cei doi şefi de sat au salutat deciziile de la ultimul summit al NATO de a întări prezenţa pe flancul estic al Alianţei, deosebit de îngrijorat de la anexarea peninsulei ucrainene şi de la invazia rusă din Ucraina.