• Presiunea continuă să crească asupra guvernului german pentru a permite trimiterea de tancuri în Ucraina.
  • Țări precum Spania și Polonia au dorit de mult timp să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar au avut nevoie de permisiunea de export a Germaniei.
  • În cadrul industriei militare europene, Leopard 2 este considerat cel mai bun tanc din Europa și este programat să servească forțele armate germane până în 2030.

Presiunea continuă să crească asupra guvernului german pentru a permite trimiterea de tancuri în Ucraina. Vineri, președinta comisiei de apărare a parlamentului german, Marie-Agnès Strack-Zimmermann, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să livreze celebrele tancuri Leopard. Guvernul german pare acum mai dispus decât în ultimele luni și a anunțat că nu va sta în calea furnizării acestor tancuri, deși nu există încă o decizie în acest sens”, a explicat joi ministrul german al apărării.

Țări precum Spania și Polonia au dorit de mult timp să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar au avut nevoie de permisiunea de export a Germaniei, care ar putea fi obținută acum. De fapt, președintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit miercuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și l-a asigurat că țara sa este pregătită să livreze o companie de tancuri Leopard Ucrainei ca parte a creării unei coaliții internaționale”.

„Germania nu ar trebui să stea în cale atunci când alte țări iau decizii de a sprijini Ucraina, indiferent de decizia Germaniei”, a declarat joi vicecancelarul Habeck, membru al partidului ecologist și pacifist Verzii.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Propunerea de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei într-un termen scurt, ca parte a unei inițiative paneuropene, este, ca și până acum, corectă. Germania ar trebui să elibereze în sfârșit un permis de export pentru acest lucru”, a declarat președinta comisiei de apărare din Bundestag. De asemenea, Zimmermann a cerut soldaților ucraineni să înceapă antrenamentul cu tancurile Leopard 2 care vor fi furnizate de Polonia.

Un tanc care este considerat cel mai bun din Europa

În cadrul industriei militare europene, Leopard 2 este considerat cel mai bun tanc din Europa și este programat să servească forțele armate germane până în 2030. Acest vehicul blindat a intrat în serviciul armatei germane în 1979, înlocuind Leopardul 1. Cea mai modernă versiune a sa (A7+) este la egalitate cu cele mai bune și mai avansate tancuri de luptă din lume.

Leopard 2A4 Specificații:

Greutate: 55 de tone.
Viteza maximă: 68 km/h.
Autonomie: 500 de kilometri.
Armură: 800 mm grosime maximă, turelă cu armură din titan/tungsten.
Sistem de suprimare a incendiilor și exploziilor.
Control complet digital al focului.
Armament: un tun Rheinmetall de 120 milimetri L/44 și două mitraliere de 7,62 milimetri.
Echipaj: 4 persoane.

De asemenea, Spania ar putea furniza aceste tancuri

În afară de Germania, alte douăsprezece țări europene au Leopard 2, inclusiv Spania. A fost folosit pentru prima dată în Kosovo de către armata germană, precum și în Afganistan de către ISAF daneză și canadiană și de către armata turcă în războiul civil sirian. În Spania, aceste tancuri de luptă au fost depozitate în Zaragoza din 2012.

Tancurile în versiunea Leopard 2A4 care au sosit în Spania în 1998 au fost trimise în Ucraina. Au fost 108 în total. Ministerul Apărării le-a închiriat mai întâi, iar în 2005 le-a cumpărat pentru 15 milioane de euro. În prezent, are la dispoziție 40 de astfel de arme care urmează să fie trimise la Kiev.

Spania a înlocuit modelul 2A4 cu Leopard 2E, astfel că multe dintre primele au fost depozitate (în special în Zaragoza) din 2012. Dar dacă pleacă în Ucraina, vor trebui să fie revizuite. De fapt, în 2016, oficiali din Republica Cehă s-au aflat în Spania pentru a verifica starea de funcționare a Leopard 2A4-urilor depozitate în Zaragoza. Nu au trecut examenul, iar armata cehă a refuzat să le cumpere.