• Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie se tranzacţionau luni la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel din septembrie 2012. La începutul anului, contractele se tranzacţionau în apropierea a 6 dolari pe buşel.
  • Porumbul este doar una dintre mărfurile agricole care au înregistrat o creştere a preţurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina.
  • Chiar şi înainte de război, materiile prime agricole înregistrau o oarecare presiune ascendentă pe fondul întreruperilor lanţului de aprovizionare şi al costurilor ridicate de transport care contribuie la inflaţia din întreaga economie. Seceta din vestul SUA şi din alte părţi ale lumii a determinat, de asemenea, creşterea preţurilor.

Prețul în creştere al porumbului a atins luni, la bursa din Chicago, o nouă bornă, în timp ce costul materiilor prime globale continuă să crească, scrie CNBC.

Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie se tranzacţionau luni la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel din septembrie 2012. La începutul anului, contractele se tranzacţionau în apropierea a 6 dolari pe buşel.

Porumbul este doar una dintre mărfurile agricole care au înregistrat o creştere a preţurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nu doar porumbul înregistrează prețuri record

Ucraina este un exportator important de grâu şi de alte produse, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu şi de multe substanţe chimice utilizate în îngrăşăminte. Acest lucru îi determină pe traderi să parieze că valorile mai mari ale inputurilor şi cererea mai mare de porumb ca produs alimentar de substituţie vor duce la creşterea preţului.

Chiar şi înainte de război, materiile prime agricole înregistrau o oarecare presiune ascendentă pe fondul întreruperilor lanţului de aprovizionare şi al costurilor ridicate de transport care contribuie la inflaţia din întreaga economie. Seceta din vestul SUA şi din alte părţi ale lumii a determinat, de asemenea, creşterea preţurilor.

Pe lângă preocupările legate de aprovizionarea globală care afectează în general mărfurile agricole, porumbul are şi o sursă potenţială de cerere suplimentară.

Preşedintele Joe Biden a anunţat săptămâna trecută că administraţia sa va permite temporar vânzarea de benzină cu un conţinut mai ridicat de etanol în timpul verii, în încercarea de a compensa creşterea costurilor energiei. Vara este, de obicei, una dintre cele mai mari perioade de cerere de benzină în SUA.

Banca Mondială a avertizat la începutul acestei luni că insecuritatea alimentară la nivel mondial ar putea creşte în acest an din cauza preţurilor mai mari.