Prețurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Nu doar la noi, ci în toată lumea. S-au scumpit alimentele de bază precum cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea şi zahărul. Am ajuns în această situaţie pentru că s-a scumpit materia primă, spune Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Creşterea din ultima lună a fost stimulată de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. Porumbul a fost în top, înregistrând o majorare de 89,9%, comparativ cu luna mai a anului trecut.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creşteri modeste a producţiei în Asia de Sud-Est, în timp ce cotaţiile la ulei de soia au fost influenţate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.