Preşedintele rus Vladimir Putin consideră prezenţa trupelor ruse în Arctica o parte „absolut necesară” a dezvoltării militare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Răspunzând rapoartelor CNN despre imagini din satelit care arată imense acumulări militare ruseşti în Arctica, Peskov a spus că „comandantul-şef [Putin, n.red.] consideră cu adevărat prezenţa militară rusă în Arctica ca fiind un element absolut necesar pentru dezvoltarea militară”.

Zona arctică este o regiune foarte importantă a Federaţiei Ruse, care se aplică atât graniţelor noastre, cât şi zonei noastre economice speciale. Potenţialul economic creşte de la an la an, ştiţi că există planuri generale de dezvoltare naţională în Arctica, iar toate acestea sunt implementate în mod consecvent”, a spus Peskov.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spaţială Maxar detaliază o construcţia continuă de baze militare ruseşti pe coasta arctică a ţării, împreună cu facilităţi de depozitare subterane, probabil pentru noi arme de înaltă tehnologie şi pentru torpila Poseidon 2M39.

Această torpilă stealth fără pilot este alimentată de un reactor nuclear şi este concepută de proiectanţii ruşi pentru a se strecura pe fundul mării.

Tehnica de luptă prezentă include bombardiere şi avioane MiG31BM şi noi sisteme radar aproape de coasta Alaskăi.

Nimeni nu vrea să vadă Arctica ca o regiune care se militarizează”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „În mod evident, recunoaştem că regiunea este un teren cheie, vital pentru propria noastră apărare, şi ca un potenţial coridor strategic între Indo Pacific Europe şi patrie, ceea ce ar face-o vulnerabilă la concurenţa extinsă, dacă vreţi”, a spus el.

În ceea ce priveşte aceste preocupări, Peskov a spus că „nu trebuie uitat că America însăşi nu a renunţat niciodată la prezenţa sa militară în zona arctică şi nu şi-a slăbit niciodată atenţia asupra zonei arctice”.