Prezență record la votul anticipat din Georgia. Cursa strânsă Harris-Trump aduce 5,5 milioane de americani la vot în prima zi

Alegătorii din statul american Georgia, care votează anticipat pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, se înghesuie la urne în număr record, conform informațiilor furnizate de oficiali.

Cel puțin 252.000 de alegători s-au deplasat la locurile de votare anticipată încă din prima zi, aproape dublu față de cei care au participat la prima zi de vot anticipat la alegerile din 2020.

Cât de important este acest vot anticipat?

Votul anticipat, fie personal, fie prin corespondență, a devenit din ce în ce mai popular printre alegătorii americani.

În 2020, aproape 1 din 7 alegători au votat înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, mulți republicani s-au opus extinderii votului prin corespondență în acel an, declarând că este mai puțin sigur decât votul în persoană, iar Trump a invocat presupuse fraude în încercarea de a răsturna rezultatul.

Unii republicani continuă să insiste că alegătorii ar trebui să poată vota doar personal în ziua alegerilor, deși oficialii de partid îi încurajează pe susținători să voteze din timp.

La nivel național, 5,5 milioane de americani au votat deja anul acesta, potrivit Election Lab.
Georgia este unul dintre cele șapte state pivot, care se așteaptă să joace un rol decisiv în rezultatul alegerilor.

Cum arată sondajele în acest moment?

Potrivit ultimelor sondaje, aceste alegeri sunt printre cele mai incerte din istorie.

Kamala Harris este cotată cu 49% din intențiile de vot, față de 47% pentru adversarul ei la nivel național. Dar rezultatele sondajului sunt foarte apropiate în puținele state care vor fi decisive pentru aceste alegeri, atât de mult încât Donald Trump pare la fel de capabil să câștige ca și rivalul său democrat.

Alegerile americane se desfășoară, de fapt, stat cu stat, fiecare dintre acestea dând candidaților un număr de electori la sfârșitul votului. Prin urmare, sondajele la această scară sunt mai relevante pentru a avea o viziune asupra rezultatelor finale.

Sondajele fluctuează ușor de la o zi la alta, dar tendința este în favoarea candidatului democrat.

În aproximativ zece state, raportul de putere este mai nuanțat, alegătorii pot înclina fie pentru unul, fie pentru celălalt candidat. Aceste „Swing State” sunt cele mai vizate de candidații la președinție, pentru că oricine câștigă aici, de obicei, câștigă alegerile la nivel național.

Deocamdată, în cele 7 cele mai importante, Kamala Harris și Donald Trump sunt umăr la umăr.

Exit mobile version