- Ishiba a subliniat amenințările specifice cu care se confruntă Japonia, inclusiv încălcările spațiului aerian.
- Noul prim-ministru s-a angajat să continue planul de consolidare militară stabilit de predecesorul său.
- Decizia vine ca răspuns la deteriorarea mediului de securitate din regiune, cauzată de tensiunile crescute cu Rusia, China și Coreea de Nord.
Prim-ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, și-a reînnoit sâmbătă promisiunea de a consolida armata țării sale și de a aprofunda alianța cu Statele Unite sub conducerea Președintelui ales Donald Trump, conform APNews.
Ishiba, care a făcut aceste comentarii la o trecere în revistă anuală a trupelor organizată la Camp Asaka, în suburbiile Tokyo, a declarat că mediul de securitate din jurul Japoniei și al comunității internaționale s-a înrăutățit semnificativ din cauza escaladării tensiunilor cu China, Rusia și Coreea de Nord. El s-a angajat să consolideze puterea militară a Japoniei.
El a declarat că încălcările spațiului aerian japonez de către avioanele de război chineze și ruse la începutul anului „nu numai că au încălcat suveranitatea japoneză, dar au amenințat și siguranța Japoniei și sunt absolut inacceptabile”. El a declarat că Japonia se confruntă cu amenințări din ce în ce mai mari din partea activității militare accelerate a Chinei în jurul coastelor japoneze și din partea tirurilor repetate de rachete ale Coreei de Nord.
„Pe măsură ce ne confruntăm cu cel mai sever și complex mediu de securitate, voi echilibra și consolida diplomația și securitatea Japoniei”, a spus Ishiba în discursul său în fața a sute de trupe adunate pentru ceremonie.
Alianța Japonia-SUA este pivotul pentru realizarea acestui obiectiv, a spus Ishiba, promițând să înalțe legăturile Japoniei cu Statele Unite și să lucreze îndeaproape cu Trump, așa cum au convenit în timpul unei scurte conversații telefonice joi.
Ishiba a preluat funcția la 1 octombrie, înlocuindu-l pe predecesorul său Fumio Kishida, însă coaliția sa de guvernare a pierdut cu greu recentele alegeri parlamentare și s-ar putea confrunta cu dificultăți în continuarea politicilor și planurilor bugetare planificate de partidul său în lunile următoare.
Ishiba s-a angajat să continue planul de consolidare militară în curs de desfășurare în cadrul strategiei de securitate 2022 adoptate de predecesorul său, Fumio Kishida, care prevede o capacitate de contraatac cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, ceea ce reprezintă o ruptură față de principiul de autoapărare. Ishiba a declarat că va urmări consolidarea sistemului de comandă pentru a îmbunătăți operațiunile dintre trupele japoneze și cele americane.
După înfrângerea devastatoare suferită în cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia a acordat prioritate redresării economice în fața apărării, conform Constituției sale care renunță la război, dar și-a consolidat constant capacitatea de apărare în ultimii ani.