Prim-ministrul slovac Robert Fico e criticat pe plan european și național după vizita sa la Moscova. Acesta a generat proteste în Bratislava

Prim-ministrul Slovaciei a fost criticat în întreaga Europă și de propriul popor după vizita sa surpriză la Moscova pentru discuțiile cu Vladimir Putin, scrie Sky News.

Robert Fico este doar al treilea lider UE care îl vizitează pe Putin la Moscova de când președintele rus a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022. Kremlinul a declarat că cei doi lideri au discutat despre „situația internațională” și despre livrările de gaze naturale rusești. Gazele naturale rusești continuă să circule prin Ucraina și către alte câteva țări europene, inclusiv Slovacia, în temeiul unui acord pe cinci ani semnat înainte de război, care urmează să expire la sfârșitul anului.

Săptămâna trecută, Zelenski a declarat liderilor UE că Ucraina nu are nicio intenție de a reînnoi acordul, despre care Fico a insistat că ar afecta Slovacia și interesele sale. Acesta a declarat că vizita sa la Moscova a fost o reacție la declarația lui Zelenski și că Putin i-a spus că Rusia este încă pregătită să livreze gaz către Occident.

În capitala Slovaciei, Bratislava, oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta după întâlnire, cu bannere în sprijinul Ucrainei, precum și reprezentări deloc măgulitoare ale lui Fico. Zelenski a declarat că „reticența” arătată de Fico de a înlocui gazul rusesc reprezintă o „mare problemă de securitate” pentru Europa și a pus la îndoială potențialele stimulente financiare oferite liderului slovac.

Într-o declarație, Ministerul de Externe al Ucrainei a afirmat că „slăbiciunea, dependența și miopia” politicii energetice a lui Fico reprezintă o „amenințare la adresa întregii Europe”. „Încercările persistente” ale liderului slovac de a menține dependența energetică de Moscova sunt „surprinzătoare” și reprezintă o „politică rușinoasă de împăciuire”, a adăugat ministerul ucrainean.

Guvernul ceh a criticat, de asemenea, călătoria lui Fico la Moscova, subliniind propria sa decizie de a se desprinde de energia rusească.

„Guvernul ceh a fost cel care și-a asigurat independența față de aprovizionarea cu energie rusească, astfel încât să nu trebuiască să ne târâm în fața unui criminal în masă”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

Exit mobile version