• Participanții de la Davos se confruntă cu conflicte globale, inclusiv cu războiul Rusiei din Ucraina.
  • La aceasta se adaugă încetinirea economică și încălzirea globală, iar discuțiile de o săptămână de idei mărețe și acorduri de culise au acordat prioritate acestor probleme.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepremierul chinez Liu He, vor lua cuvântul.

Prima doamnă a Ucrainei va ține un discurs internațional rar, în timp ce adunarea anuală a Forumului Economic Mondial din orașul elvețian Davos va intra în plină desfășurare marți, ca parte a unui efort al președintelui Volodimir Zelenski și al guvernului său de a achiziționa mai multe arme străine pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei.

Echipele de securitate s-au desfășurat în lanț și plugurile de zăpadă au curățat străzile în timp ce prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, și sute de oficiali guvernamentali, titani ai corporațiilor, academicieni și activiști din întreaga lume au coborât în orașul prezentat ca fiind cel mai înalt din Europa pentru tradiționala adunare de iarnă de la Davos.

Participanții de la Davos se confruntă cu conflicte globale, inclusiv cu războiul Rusiei din Ucraina, care a ucis mii de civili, a strămutat milioane de oameni și a zguduit piețele de alimente și de combustibil din întreaga lume, întruchipând un sentiment de frustrare cu privire la modul în care conflictul și vărsarea de sânge încă mai zăpăcesc societatea modernă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

La aceasta se adaugă încetinirea economică și încălzirea globală, iar discuțiile de o săptămână de idei mărețe și acorduri de culise au acordat prioritate acestor probleme, dar nu au clarificat niciodată cât de multe acțiuni concrete vor apărea pentru a contribui la atingerea ambiției declarate a forumului de a îmbunătăți starea lumii”.

Pentru a ne reaminti fragilitatea planetei în contextul schimbărilor climatice, un perete uriaș iluminat cu artă colorată, concepută de inteligența artificială, derivată din imagini reale ale recifurilor de corali, a fost una dintre inovațiile de ultimă oră care au întâmpinat participanții, arătând modul în care tehnologia poate imortaliza imagini de frumusețe naturală care ar putea dispărea într-o zi.

Zeci de sesiuni de marți vor aborda subiecte atât de diverse precum egalitatea de gen, revenirea industriei prelucrătoare, tranziția ecologică, eforturile de eradicare a tuberculozei și intersecția dintre alimente, apă și energie, cu participarea actorului Idris Elba. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepremierul chinez Liu He, vor lua cuvântul.

Ucrainenii au reacționat la astfel de tragedii pe parcursul a aproape un an de război cu o sfidare neclintită, furie și determinare de a riposta. Discursul lui Zelenska va veni după ce duminică a declarat pentru CNN, prin intermediul unui interpret, că, în ciuda atacurilor cu rachete ale Rusiei care au lovit infrastructura energetică ucraineană și zonele civile în ultimele luni,„înțelegem că, după ce am continuat timp de un an, suntem capabili să perseverăm și mai mult timp”.