• În România avem în total 995 de centre de vaccinare și 81 în plus la nivelul MAPN
  • Institutul național de boli infecțioase va da start campaniei, mâine de dimineață se vaccinează acolo primul cadru medical
  • Coordonatorul campaniei de vaccinare estimează că prima etapă de vaccinare se termină la sfârșitul lunii ianuarie

Avem vaccin, dozele au ajuns la noi în siguranță și tot în siguranță sperăm să le trimitem și către celelalte zece spitale din prima linie. Încă nu avem date despre câte doze va primi fiecare spital din această tranșă simbolică și cât de pregătiți suntem pentru campania de vaccinare și pentru reacțiile adverse.

De de la Institutul Cantacuzino vaccinul urmează să plece spre spitalele de primă linie și vor fi escoratate de poliție astfel încât să ajungă la timp. Două dintre spitalele care vor primi doze sunt în București, unul la Baia Mare, Suceava, Iași, Constanța. În România avem în total 995 de centre de vaccinare și 81 în plus la nivelul MAPN.

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat de dimineață că este foarte important să avem cadrele medicale vaccinate și sănătoase, astfel încât să crească forța de muncă și să-i putem vaccina și pe ceilalți. El este încrezător că va decurge bine întreaga campanie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Reacțiile adverse nu sunt îngrijorătoare. Persoanele care au testat vaccinul au spus că au avut o ușoară durere sau mâncărime în locul în care a fost făcut vaccinul. Cele mai rare reacții au fost umflarea ganglionilor care a apărut la unul din 1.000 de pacienți și la unul din 10.000 de oameni testaţi a apărut paralizia facială temporară.

Vaccinul nu se administrează copiilor sub 16 ani, iar în ceea ce privește femeile însărcinate nu avem studii despre trecerea substanțelor din componența vaccinului în placentă sau în laptele matern.

Institutul național de boli infecțioase va da start campaniei, mâine de dimineață se vaccinează acolo primul cadru medical. În zilele următoare urmează să avem aproximativ 5.000 de cadre medicale vaccinate. Campania începe mâine atât în România cât și în toate celelalte țări europene.

Coordonatorul campaniei estimează că prima etapă de vaccinare se termină la sfârșitul lunii ianuarie. Tot el ne-a spus că săptămâna viitoare mai primim o tranșă de vaccin și că de acum înainte vom primi tranșe săptămânale de 140.000 de doze.