• Marwa Elselehdar, prima femeie căpitan de navă maritimă din Egipt, a fost ținta unei campanii de dezinformare.
  • S-ar fi scris despre ea că a fost la bordul navei cargo Ever Given, care a blocat Canalul Suez.
  • Marwa Elselehdar a spus că ar fi fost aleasă ca țintă în această campanie de fake news tocmai pentru că este o femeie de succes în acest domeniu.

Marwa Elselehdar este prima femeie căpitan de navă maritimă din Egipt, conform unui interviu BBC.

Aceasta a declarat că a fost ținta unei campanii de dezinformare în contextul situației din Canalul Suez, acolo unde o navă cargo a blocat accesul altor nave.

Marwa Elselehdar a verificat știrile din online pe această temă și a aflat că ea ar fi fost de vină pentru acest incident pentru că ar fi fost la bordul navei Ever Given, deținută de compania Evergreen.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Am fost șocată”, a spus Marwa Elselehdar. În momentul în care nava Ever Given bloca accesul în Canalul Suez, femeia se afla la bordul lui Aida IV, la sute de mile distanță, în Alexandria.

Imaginile trucate ar fi fost publicate de Arab News și puse în contextul situației din Canalul Suez. Arab News publicase, într-adevăr, o știre despre Marwa Elselehdar, însă aceasta data din 22 martie, iar tema știri era de fapt un profil al primei femei din Egipt care este căpitanul unei nave maritime.

Imaginea a fost distribuită pe Facebook și Twitter de zeci de ori, de către conturi false care postau în numele ei.

Marwa Elselehdar a declarat pentru BBC„Am impresia că am fost ținta acestei campanii de dezinformare tocmai pentru că sunt o femeie de succes în acest domeniu sau pentru că sunt din Egipt, nu-mi dau seama exact”.

Marwa Elselehdar a mai declarat că se teme că i-ar fi afectată cariera din cauza acestor articole de tip fake news.