• Talibanii care au preluat puterea în Afganistan au promis că vor respecta „drepturile femeilor”.
  • Niloofar Rahmani, prima femeie pilot al Forțelor Aeriene din istoria Afganistanului, a lansat un avertisment în acest sens.
  • Rahmani a declarat că aceștia i-au trimis „amenințări cu moartea încă din 2013”.

Prima femeie pilot al Forțelor Aeriene din istoria Afganistanului, Niloofar Rahmani, a vorbit, miercuri, în cadrul emisiunii „Fox & Friends”, pentru a-i avertiza pe ceilalți că talibanii „vor face cel mai mult rău femeilor”.

„Din păcate, familia mea este încă acolo. Și de când am auzit ce s-a întâmplat în Afganistan, nu pot să dorm, nu-mi pot aduna gândurile, mă tem atât de mult pentru securitatea lor. Și, bineînțeles, nu a fost vorba doar despre mine”, a declarat Rahmani, potrivit FOX News.

Rahmani, în vârstă de 29 de ani, a spus că „familia și părinții ei sunt în pericol”. Părinții lui Rahmani au fost „ținta talibanilor”, deoarece și-au susținut fiica de-a lungul carierei sale.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Rahmani a fugit în SUA, în 2015

Rahmani a fugit din Afganistan în SUA în 2015, după ce a devenit celebră pentru că a fost prima femeie pilot din Forțele Aeriene afgane de la căderea talibanilor în 2001. Faima ei a fost întâmpinată cu dispreț din partea talibanilor și a declarat că aceștia i-au trimis „amenințări cu moartea încă din 2013”.

Rahmani a spus că „nu crede” în afirmațiile liderilor talibani că vor respecta drepturile femeilor. „Lumea va fi martoră a talibanilor. Ei vor ucide din nou o femeie pe un stadion din Kabul pentru nimic”.

Chiar și în timp ce talibanii renăscuți din Afganistan au promis că vor respecta „drepturile femeilor” într-o campanie de propagandă marți, luptători ai grupului au împușcat și ucis o femeie în provincia Takhar, după ce aceasta a ieșit în public fără burka.

Iar în Kabul, vehicule talibane pline de militanți înarmați au fost înregistrate pe video în timp ce patrulau în zonele rezidențiale în căutarea activiștilor și a lucrătorilor guvernamentali. Se pot auzi focuri de armă în timp ce accelerează pe stradă.

Talibanii au redus drastic drepturile femeilor

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, care a ținut marți prima sa conferință de presă, a declarat că grupul extremist va respecta drepturile femeilor – în cadrul legii Șaria. De asemenea, el a afirmat că va fi oferită amnistie afganilor care au lucrat pentru defunctul guvern al țării, susținut de SUA.

Înainte de invazia americană de după 11 septembrie 2001, care a răsturnat guvernul taliban în 2001, acest grup a redus drastic libertățile femeilor, limitându-le la casele lor fără însoțitor masculin și impunând coduri vestimentare stricte.

Săptămâna aceasta, talibanii încurajează femeile să se întoarcă la muncă și fetele să se întoarcă la școală, unde se distribuie baticuri pe cap, potrivit The Associated Press. Dar o fotografie condamnabilă arată o femeie din districtul Taloqan, provincia Takhar, zăcând într-o baltă de sânge, în timp ce părinții ei și alte persoane se ghemuiesc în jurul ei, cu un ulcior pe jos în apropiere. Ea a fost împușcată și ucisă pentru că a ieșit în oraș fără burka.

Rahmani vrea să se înroleze în armata SUA

Rahmani lucrează pentru a obține cetățenia și pentru a obține licența de instructor de pilot, în speranța de a se înrola în armata americană, potrivit Fox 13.

Rahmani a declarat că este „mândră” de faptul că a devenit pilot și că este „o voce pentru femeile afgane”. Ea a spus că femeile afgane sunt „puternice și vor lupta mereu pentru drepturile lor”. Cu toate acestea, ea speră că „cineva le va salva din situația lor”, deoarece nu crede că talibanii își vor îndulci politicile față de femei.

„Acesta este un război împotriva femeilor, nu împotriva bărbaților. Mă tem atât de mult pentru familia mea încât nu vreau să le pun în pericol pentru ceea ce am făcut pentru țara mea”, a mai declarat Rahmani.