Prima întâlnire dintre Mark Rutte și Donald Trump. Despre ce au discutat liderul NATO și cel de-al 47-lea președinte al SUA

Pe 22 noiembrie 2024, Secretarul General al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, la Palm Beach, Florida. Aceasta a fost prima lor întâlnire de când Trump a câștigat alegerile pe 5 noiembrie, conform POLITICO.

Discuție între lideri

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit vineri în Florida cu președintele ales al SUA, Donald Trump, în timp ce alianța militară se pregătește pentru revenirea la putere a magnatului imobiliar.

Într-o declarație publicată sâmbătă, NATO a declarat că cei doi s-au întâlnit în Palm Beach și au discutat „gama de probleme de securitate globală cu care se confruntă alianța”.

Întâlnirea pare să fie prima dată când Rutte se întâlnește cu Trump de la realegerea fostului președinte la începutul acestei luni.

Aceasta are loc pe fondul creșterii temerilor în rândul țărilor europene cu privire la impactul lui Trump asupra alianței, având în vedere comentariile sale anterioare care pun la îndoială valoarea NATO și amenință că nu va apăra membrii care nu plătesc suficient în organizație.

Rutte, care a devenit oficial secretar general al NATO în octombrie, s-a întâlnit și cu congresmanul american Mike Waltz, ales de Trump pentru funcția de consilier pentru securitate națională.

Un NATO puternic, care restabilește descurajarea și pacea, necesită ca toate națiunile membre să își facă partea proporțională cu puterea lor economică!” a declarat Waltz pe X după întâlnire.

Rutte, care a fost prim-ministru olandez timp de aproape 14 ani, a fost văzut ca având o relație mai bună cu Trump decât mulți alți oficiali europeni în timpul ultimei sale președinții.

Șeful NATO urmează să se deplaseze luni la Ankara pentru discuții cu președintele turc Tayyip Erdogan pe tema războiului din Ucraina, a relatat duminică Reuters, citând un oficial turc.

Întâlnirile au loc după o escaladare majoră a conflictului din Ucraina săptămâna trecută, Rusia lansând o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară asupra orașului ucrainean Dnipro, ca răspuns la utilizarea de către Kiev a unor arme avansate furnizate de Statele Unite și Regatul Unit.

Războiul din Ucraina, instigat de invazia la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin în februarie 2022, se apropie de trei ani.

Exit mobile version