• Departamentul pentru comerțul britanic a declarat că întreprinderile din Marea Britanie vor beneficia de tarife zero pentru 99% dintre exporturile către Japonia, potrivit CNBC.
• Acest acord va duce la o creștere a comerţului dintre cele două ţări cu circa 19,5 miliarde dolari.
• Boris Johnson, a declarat la începutul acestui an că Marea Britanie ar putea deveni un Superman al comerțului global, încheind acorduri comerciale avantajoase după ieșirea țării din UE în ianuarie.

Marea Britanie și Japonia au convenit vineri asupra unui acord comercial în valoare de 15,2 miliarde de lire sterline, care reprezintă prima înțelegere comercială majoră a britanicilor post-Brexit.

Acordul, pe care Marea Britanie l-a numit „un moment istoric”, vine pe fondul tensionat al încercării Marii Britanii de a obține un acord cu cei mai apropiați parteneri comerciali ai săi din Uniunea Europeană.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Departamentul pentru comerțul britanic a declarat că întreprinderile din Marea Britanie vor beneficia de tarife zero pentru 99% dintre exporturile către Japonia.

Acordul va include dispoziții digitale și de date, care depășesc „cu mult” acordul UE-Japonia, a susținut Marea Britanie, permițând fluxul liber de date și menținând în același timp standarde ridicate de protecție a datelor cu caracter personal.

Acordul urmează să fie aprobat de parlamentele britanic și japonez, intrarea în vigoare a acestuia fiind preconizată pentru sfârșitul anului.

Negocierile dintre Marea Britanie și Japonia au început pe 9 iunie. De atunci și până acum, pentru negocierea acordului, peste 100 de negociatori au purtat discuții la distanță sau în persoană, conform declarațiilor Marii Britanii.

„Este un moment istoric pentru Marea Britanie şi pentru Japonia, întrucât marcăm cel mai mare acord comercial post-Brexit de până acum. […] Din punct de vedere strategic, acest acord este un pas important în calea aderării la parteneriatul Trans-Pacific şi plasează Marea Britanie în centrul unei reţele de acorduri moderne de comerţ liber cu prieteni şi aliaţi care împărtășesc aceleași valori”, a declarat Liz Truss, secretarul pentru comerţ internaţional din Marea Britanie.

Primul-ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat la începutul acestui an că Marea Britanie ar putea deveni un Superman al comerțului global încheind acorduri avantajoase după ieșirea țării din UE în ianuarie.

Cu toate acestea criticii planurilor lui Johnson sugerează că este puțin probabil ca acordurile de liber schimb cu țările din întreaga lume să compenseze exporturile pierdute către UE.