• Social-democrații sunt ironici la adresa ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu, pentru gafele făcute joi.
  • Dan Vîlceanu a făcut, joi, primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor.
  • PSD „taxează” și afirmația referitoare la inflația de 5%.

Social-democrații sunt ironici la adresa ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu (foto), pentru gafele făcute joi, imediat după preluarea mandatului: „Când ministrul Finanțelor spune lucruri trăsnite. #NotaPatru #MinistrulHabarNam”.

„Când ministrul Finanțelor spune lucruri trăsnite. Dan Vîlceanu susține că nu există creștere economică fără ‘un puseu inflaționist’. În 2015, economia a crescut cu 3,9%, iar inflația a fost negativă (-0,9%)”, transmit social-democrații într-o postare pe Facebook.

PSD „taxează” și afirmația referitoare la inflația de 5%.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Dan Vîlceanu: inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ‘estimare’ a BNR. INS a anunțat o rată a inflației de 5%, acum o săptămână. #NotaPatru #MinistrulHabarNam”, potrivit postării PSD. Dan Vîlceanu a făcut, joi, primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor.

„Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să ţină cont de faptul că informaţiile statistice oficiale, publicate săptămâna trecută, arată o inflaţie de 5%.

BNR anticipează o rată de inflaţiei de 5,6% la finele acestui an, peste limita superioră a ţintei instituţiei, de 2,5%, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat de guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu. Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent.

Deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că „nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”.

În 2015, creşterea economică a fost de 3,9%, iar în anul următor de 4,8%.