• Începând de luni seară, când oficialii americani și taiwanezi au confirmat că Pelosi se va deplasa în Taiwan pentru a se întâlni miercuri cu președintele Tsai Ing-wen, Administrația vamală chineză a suspendat importurile a peste 2.000 din cele aproximativ 3.200 de produse alimentare din Taiwan.
  • Beijingul are o istorie îndelungată de pedepsire a altor țări pentru un comportament care nu-i place, tăindu-le accesul pe piața sa, folosind pe scară largă astfel de pârghii împotriva Taiwanului.
  • Interdicția ar putea slăbi Partidul Democrat Progresist (DPP) al președintelui Tsai în alegerile locale care vor avea loc în noiembrie, când alegătorii se concentrează, de obicei, asupra problemelor economice, sociale și de mediu locale.

China a blocat importurile de la sute de producători de alimente din Taiwan, în ceea ce Taipei percepe ca fiind lovitura de început pentru a pedepsi țara din punct de vedere economic, din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, potrivit Financial Times.

Începând de luni seară, când oficialii americani și taiwanezi au confirmat că Pelosi se va deplasa în Taiwan pentru a se întâlni miercuri cu președintele Tsai Ing-wen, Administrația vamală chineză a suspendat importurile a peste 2.000 din cele aproximativ 3.200 de produse alimentare din Taiwan.

Beijingul are o istorie îndelungată de pedepsire a altor țări pentru un comportament care nu-i place, tăindu-le accesul pe piața sa, folosind pe scară largă astfel de pârghii împotriva Taiwanului. Dar analiștii și oficialii guvernamentali au declarat că această măsură reprezintă o extindere uriașă a unui astfel de război economic.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

„În trecut, China lovea produse unice din sectorul primar, cum ar fi anumite fructe sau pește – în acest fel, impactul macroeconomic global asupra Taiwanului era limitat, dar putea viza regiunile în care Partidul Democrat Progresist este puternic”, a declarat Chiu Chui-cheng, vicepreședinte al Consiliului pentru Afaceri Continentale, organismul de politică chineză de la nivelul cabinetului din Taiwan.

„Dar acum extind acest lucru în mod imens, deoarece vizează alimentele procesate, ceea ce le oferă puteri enorme de extorcare”, a spus Chiu. „Acesta este probabil doar începutul. Suntem siguri că își vor intensifica și mai mult măsurile de coerciție economică”.

Partidul Comunist Chinez este extrem de ostil față de Partidul Democrat Progresist (DPP) al lui Tsai, pe care îl descrie ca fiind „elemente de independență a Taiwanului”, în ciuda faptului că partidul susține menținerea status quo-ului în strâmtoarea Taiwan.

Probleme economice cu efecte asupra sectorului politic

Interdicția ar putea slăbi DPP în alegerile locale care vor avea loc în noiembrie, când alegătorii se concentrează, de obicei, asupra problemelor economice, sociale și de mediu locale.

La începutul anului 2021, China a interzis ananasul taiwanez, o măsură pe care guvernul Tsai a abordat-o cu o campanie virală de marketing a fructelor sub denumirea de „ananasul libertății” și „ananasul democrației”, contribuind la deschiderea unor piețe de export alternative.

Deși China a fost mult timp o piață de export importantă pentru produsele agricole și pescărești din Taiwan, aceste livrări se ridică la doar 200 de milioane de dolari pe an – o fracțiune din totalul exporturilor Taiwanului către China.

Importurile pe care Beijingul le-a suspendat acoperă acum 35 de categorii, inclusiv pește și fructe de mare, uleiuri comestibile, biscuiți și prăjituri, afectând companii cotate la bursă, precum Ve Wong, producător de tăiței instant și sos de soia și Chi Mei, care produce alimente congelate.

Oficialii au declarat că încă evaluează potențialul prejudiciu al mișcării chinezești, dar au fost de acord că acesta va fi considerabil.

Administrația vamală chineză a făcut publică suspendarea importurilor pe site-ul său web, afișând „importuri suspendate” pentru acele companii taiwaneze despre care a spus că nu au reușit să finalizeze înregistrarea conform noilor reguli.

Guvernul taiwanez a declarat că va ajuta companiile să finalizeze înregistrarea, dar a adăugat că nu crede că acest lucru va duce la ridicarea interdicției.